Kirjoittaja Janne Moilanen
Uusimmat blogijulkaisut

Piipahdus Lappiin. Polanteita ja uutta lunta!

Torstain kunnaiksi oli käytävä kokousmatkalla naapurikunnassa Posiolla. Ajelin aluksi vt. 20:stä Taivalkoskelle ja oikaisin sieltä Jurmun kautta Posiontielle. Jurmuntie ja Posiontie olivat kumpikin polanteisia, täynnä koloja, vesikuoppia ja osittain jäisiä.

Hakkapeliitoilla matka eteni kuitenkin hienosti. Posion rajan, ja samalla Lapin rajan ylitettyäni huomasin tien laitojen vaalenevan. Posiolla siis satoi lunta. Maassa oli uutta lunta muutamia senttejä. Lumi maassa hiljensi renkaiden äänen, mutta samalla myös vaikeutti vauhdin ylläpitoa.

Saavuin lopulta Posiolle. Kokous oli Himmerkissä. Hieno paikka muuten. Poikkea paikalla jos ajat ohi.

Paluumatkalla päätin ajaa eri reittiä kuin tullessa. Aloitin matkan lumisateessa. Lumisade voimeni ja voimeni. Lopulta lunta tuli niin paljon, että auton vauhtia oli hidastettava, koska eteenpäin ei nähnyt kunnolla.

Sade alkoi kuitenkin muuttaa muotoaan rännän ja veden suuntaan. Käännyin Posiontieltä Syötteentielle, ja samalla huomasin että pilvet ovat todella matalalla ja sade oli muuttunut kokonaan vedeksi. Syötteentie oli jäinen ja ilmeisesti paikalla aiemmin ollut vesisade olivat pehmittäneet jään niin että auton renkaat tuntuivat uppoavan jäähän. Oli kummallista ajaa.

Lisäksi melkein täysikuu ja ihan tien pinnalla leijuva usva tekivät ajamisesta mielenkiintoista. Tiellä oli usvasta muodostuneita nauhoja tien yli auton tuulilasin/katon korkeudella. Enpä ole sellaista luonnon näytelmää kokenut aiemmin.

Syötteellä on vielä täysi talvi. Tie korkealla vaarojen päällä on täysin jäinen ja lumi ei näytä sulanen ollenkaan. Syötteen vaarat ovat yli 300 metrin korkeudella, ja siksi siellä sade tulee usein veden sijasta lumena. Laskeuduttuani korkealta alemmas Syötekylään, huomasin että tie oli huollettu hienosti, ja matkaa oli mukava tehdä.

Matkassa ollut täysikuu valaisi mukavasti tietä. Lisäksi matkaseurana olleet Hakkapeliitta-renkaat tekivät matkasta onnistuneen.

Turvallista matkaa teille.

comments powered by Disqus