Uusimmat blogijulkaisut

Perinteinen joulunaluksen automatka.

Kuten on joskus aiemminkin tullut tänne Hakkablogiin kirjoitettua, niin Ukalla on mieluinen lähes jokavuotinen ajotehtävä joulunpyhien alla ja jälkeen. Anoppi on luvattu hakea kotiovelta ja palauttaa kotiovelle aina, kun hänellä on aikaa ja halua tulla Lappiin. Viime vuosi jäi väliin, mutta tänä vuonna suunnistin tämän viikon torstaina tekopitäjään Petäjävedelle häntä noutamaan.

Sattui hyvät ajokelit, jotka ajoitin onnistuneesti sääennusteen nähtyäni. Kerttu Kotakorpi lupaili pilvipoutaa ja sopivia lämpötiloja kolmen päivän ennusteessaan. Menoajopäivän jälkeisen päivän vietin Jyväskylässä. Tietenkin oli jonkun verran listalla lapsenlapsille ostettavia joululahjoja. Eikäpä lepopäivä rapian kymmenen tunnin suuntaansa ajomatkalle pahitteeksi ole ollenkaan.

Ajoreitilläni Naruska-Kuusamo-Kajaani-Kärsämäki-Jyväskylä-Petäjävesi ei ole kuin yksi automaattinen nopeusvalvontapiste, jonka sijainnin muistaakin, kun se sijaitsee nelostiellä Vaskikellon huoltamon risteyksessä. Käytän kuitenkin mielelläni Telkkä -nimistä sovellusta, jota käyttämällä on helppo pitää nopeus oikeana, kun kännykkä näyttää näkökentässä etuvasemmalla tuulilasin alakulmasta todellista ajonopeutta. Ja kilahtaahan kello merkiksi, kun telkänpönttö on 450 metrin päässä ajosuunnassa. Ennakkovaroitus tulee näytölle jo vajaan viiden kilometrin päässä etukäteen. Kätevä ja hyödyllinen sovellus kaikin puolin.

Telkkäsovellus toiminnassa.

Lexukseni alla olevat Hakka R3 SUV renkaat olivat tällä reissullani aivan pistämättömät. Kajaanista etelään päin olivat maantiet lumettomat ja varsinkin nelostie monin paikoin sula ja kuiva. Pakkasen puolella kolmisen astetta oli keli molempiin suuntiin. Anoppikin ihmetteli, miten nastat eivät renkaissa kuulu rapisevan. Kerroin hälle tietenkin, että eivät ne kitkoissa ropise. Äänettömästi ja vakaasti pyörivät.

Jos saisin päättää, niin valitsisin juuri tämän reissun ajokelit ja teiden kunnon joululiikenteelle. Ei isommin lentänyt tuulilasille mitään, eikä liukkautta ollut havaittavissa kuin aivan paikoin korkeammilla maastokohdilla. Ja mikä parasta, vähän liikennettä, eikä mitään vaarallisia liikennetilanteita. Säilyisipä tilanne samana joulun meno- ja paluuliikenteessä.

Meillä ei joulunviettoon ole enää kuin parinsadan kilometrin siirtymätaival Naruskalta Rovaniemelle. Joulun jälkeen on vuorossa anopin paluukuljetus, joka voi tapahtua keliolosuhteet tarkasti ennakoimalla Tapaninpäivän tai sen jälkeisinä päivinä. Näin kun on sovittu.

Tehkääpä matkustussuunnitelmanne kelien mukaisesti nyt, kun jouluaatto sattuu maanantaille. Se mahdollistaa pidemmät siirtymiset varmaankin monelle valinnaisena päivänä edeltävän viikonlopun aikana. Rauhallista matkaa ja joulua!