Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Pakkaskelit jatkuvat, nastatkaan eivät pidä

Keski-Suomessa on ollut hiihtolomalaisia eri alueilta vaiheittain. Niin on ollut myös meillä kovista lähes 30 asteen yöpakkasista huolimatta. Päivällä auringon paisteessa on ollut hyviä potkuri, pulkka ja hiihtokelejä lapsille ja aikuisillekin.

Eniten pakkasista kärsi autoni, jonka lohkolämmittimen vastus väsähti juuri hankalaan aikaan. Piti tehdä vanhanaikaiset ja laittaa lämpöpuhallin moottoritilaan + peitot auton päälle, että sain auton käyntiin. Monien vaiheiden jälkeen nyt on uusi lämmitin paikallaan ja pakkaset saavat jatkua.

Teiden kunnossapitoon ja renkaisiin liittyvä asiani tällä kertaa tulee tässä.

Teiden talvihoito Etelä-Savossa tarkoittaa nykyään niiden ajamista kuorma-auton alla olevalla ’tiekarhuterällä’ uritetuksi peilijääksi. Urat antavat hieman sivuttaispitoa, mutta eivät poista peilijäätä.

Nastarenkailla on käyttöä. Ongelmana on se, että ainakaan 2-talvisen Hakka8 renkaan nastat eivät saa otetta kovasta jäästä, vaikka kulutuspintaa on paljon ja kaikki nastat ovat tallessa. Liikkeelle lähtö tuottaa hieman tuskaa renkaiden sutiessa tyhjää. Se muistuttaa pitämään nopeudet maltillisina – alle tiekohtaisen nopeusrajoituksen – ja turvavälin riittävän pitkänä pienemmillä teillä. Valtateillä jää on kulunut pois ja asfaltti on pääosin näkyvissä.

Maltti on tarpeen pitkien matkojen ajajille. Tiet ovat liukkaat ja ilman lämmetessä ne muuttuvat vielä liukkaammiksi.

Niin ja kesärengastarpeesta: Juhani kaivoi jo kesärenkaat esille, mutta Ilmatieteenlaitos ennustaa talviliukkaiden jatkuvan vielä huhtikuun puolivälin yli. Samoin Accuweather ennakoi esimerkiksi Tampereella pakkasöiden loppuvan vasta 21.4.2018! Toivottavasti aurinkoisia päiviä riittäisi, silloin pieni kylmyyskään ei haittaa.

 

comments powered by Disqus