Kirjoittaja Sami Eiste
Uusimmat blogijulkaisut

Pääkallokeli

Melkoinen keli maanantaina 3-tiellä,

Lähdettiin ajelemaan Hämeenlinnasta Helsinkiä kohti siinä puoli seitsemän aikaan ja pikkuteillä keli vaikutti ihan normaalilta, mutta moottoritielle oli muodostunut nollan ja parin pakkasasteen välillä keikkuvan lämpötilan avustuksella tasainen jääkerros.

Ensimmäinen merkki liukkaudesta tuli Janakkalassa ennen Linnatuulta, kun silmäkulmastani näin, että vastaantulevalla kaistalla auto menee alas piennarta. Ajattelin, että kyseessä oli optinen harha, koska kantatie 130 menee ihan vieressä ja siellä ajavat autot vaikuttavat joskus olevan moottoritiellä. Vasta kohdalla huomasin, että sieltä paistoi ajovalot suoraan meidän kaistalle. Oli vähän vaikea lähteä auttamaan kun seuraava liittymä oli kilometrien päässä.

Riihimäen kohdalla vilkkui sitten kaikki mahdolliset valot. Lähempi tarkastelu osoitti, että poliisi oli paikalla todistamassa kun pelastuslaitos oli hinannut ojasta suhteellisen vähän vaurioituneen Golfin. Melkein suoraan toisella puolella hinausauto oli pysähtänyt katolleen menneen auton viereen. Liukasta on silloin kun alitehoisen pikkuauton luistonensto reagoi kun painaa kaasua 100 km/h nopeudessa. Täytyi ajella kuin Ivalossa järven jäällä - Matti Morrin ohjeen mukaan "kuin lastu laineilla."

Mietin, että ei tässä pahempaa hätää ole, kunhan pitää etäisyydet kunnossa mutta silti päätin siirtyä kantatielle 130. Siellä oli osan matkaa suolattukin. Suurin etu oli kuitenkin 80 km/h rajoitus joka mahdollisti turvallisen siirtymisen eikä aikaakaan tuhraantunut ylimääräistä kuin arviolta kymmenestä minuutista varttiin.

Seuraavana aamuna liikenneturva ja ilmatieteenlaitos varoittivat huonosta ajokelistä. Samaan uutiseen oli saatu tieto, että maanantai-illan aikana oli sattunut yli sata ulosajoa tai kolaria. Varmasti varoitus paikallaa, mutta meidän käyttöön ehdottoman myöhässä. Sitä täytynee alkaa ajamaan navigaattori päällä ihan tutuillakin tieosuuksilla niin saa ne liikennetiedotukset.

comments powered by Disqus