Kirjoittaja Tanja Hartikainen
Uusimmat blogijulkaisut

Otatko huomioon tavaroiden turvallisen kuljetuksen??

Miten moni kuljettaja ottaa huomioon auton kyydissä olevan tavaroiden liikkumisen auton sisällä, jos niitä ei ole sidottu, tai muulla tavoin estetty niiden liikkumista? Olkoot se sitten ruokapussi, reppu, joku laatikko.. ehkä jokin painavempikin esim auton, renkaat??

Olen käynyt kaksi kertaa Ensiapukurssin, jossa näytettiin aika raakoja videoita juuri tästä edellä mainitusta asiasta. Sen ei tarvitse olla kovinkaan iso tavara, kun se tulee vauhdilla ja kovasti niskaan äkkijarrutuksen / äkkipysähdyksen sattuessa. Jotkut tietenkin miettivät, että eihän sitä nyt voi mitään sattua ja jättää tavaran lojumaan irrallaan esim. Farmariauton takakonttiin tai sinne takapenkille, mutta jos sattuisikin, eihän sitä voi ikinä tietää. Niinhän sitä sanotaan että jälkeenpäin on helppo olla viisas.

Minulla itselläni on farmari -Mersu, jossa on vakiona turvaverkko, jonka saa nostettua takapenkin takaosasta kattoon kiinni.

 

Tämä on todella kätevä jos kuljettaa tavaroita, verkko estää hyvin tavaran tulemisen matkustajien puolelle. Samoin verkko toimii myös koiran esteenä jos sellaisen omistaa :) Verkon saa kiinni myös etupenkkien taakse, jos joutuu kääntämään takapenkit alas.

Viime kesänä meillä kävi mieheni Ducaton suutinremonttia avustamassa eräs konemies, joka tietää kaiken dieselkoneista. Miehellä oli kaikki tarvittavat osat mukana, oikeastaan AINA mukana mihin tahansa tällä Volvolla ajaakin.  Ja tämä Volvo näytti tältä kun takaluukun aukaisi...

 

 

Hirvityksen nähtyäni kysyin mieheltä että onko tullut mieleenkään mitä mahtaa tapahtua jos tulee äkkipysähdys? Ukko katsoi minua vähän tyhmästi ja savolaisittain tuumasi; "No ei sitä pie sillee ajella että niitä tulis" Niinpä... muttakin aina se vika ei ehkä ole sinussa, kun se toinenkin mahdollinen osapuoli osaa töpeksiä. Tai Hirvi? Ei se hirvi katsele tienposkessa että tuleeko niitä autoja vai ei, se menee yli eikä meinaa, on se autoilija kohdalla tai ei.

Tässä pieni pätkä kylmää totuutta sivustolta joka kannattaa kaikkien lukea!! :  http://www.hs.fi/tulosta/1135268320473

"Liike-energia moninkertaistaa myös irtonaisten esineiden massan. Esimerkiksi 120 gramman painoinen matkapuhelin painaa jo 50 kilometrin tuntinopeudella tapahtuvassa äkkipysähdyksessä yli kilon. Tarpeeksi rajussa törmäyksessä jopa irtokolikot voivat repiä housun taskut hajalle. Farmariauton takatilaan asennettu koiraverkko estää kolarissa lemmikkejä sinkoutumasta ihmisten niskaan, mutta ei anna mitään suojaa eläimille."

Sivustolla puhutaan myös lemmikien turvallisesta kuljetuksesta, Luulisi kaikkien tietävän miten niitä pitäisi kuljettaa. Mutta liian usein näkee tienpäällä etupenkillä istuvan naisen, joka pitää sylissää pienen pientä perhoskoiraa tai vastaavaa pientä koiraa. Äkkipysähdys ja tuulilasiin tulee koiran mentävä reikä, ei sitä eläintä mikään ihminen pidä siinä vaiheessa kiinni. Sama asia pätee ihan pelkkään koiraankin joka istuu etupenkillä ilman kiinnitystä. Siinä ei ole kuskille tullut mieleen että jos koira näkee vasemmalla puolella kuskin yli jotain kiinnostavaa, niin sehän tulee sieltä ja ampaisee vasemmalle puolelle, välittämättä siitä että onko auton vauhti 40 km/h vai 80 km/h. Turha siinä on sitten eläintä syyttää jos ajaa koiran syliin tulemisen takia jonkun toisen autoilijan päälle, tai pahimmassa tapauksessa ihmisen päälle.

Otin itseäni niskasta kiinni jokunen vuosi sitten tavaroiden kuljetuksen suhteen, kun hyvä kaverini ajoi vaimonsa kanssa Corvetella kylki edellä puuhun. Auto oli automaattivaihteinen ja irtosi hallinnasta ohitustilanteessa irtokivien takia. Auto jäi kyljelleen puuta vasten ja verijäljet kertoi karua tarinaa. Kukaan ei kuollut, mutta jokin suojelusenkeli oli siinä matkassa ollut. Auton takaosassa oli kaiuttimia varten asennettu levy, joka oli lähtenyt liikkeelle äkkipysähdyksen johdosta. Levy päätyi tämän kaverini takaraivoon kulma edellä. Todella pitkä aika sairaalassa ja monet tutkimukset.. On suorastaan ihme, että mies selvisi hengissä. Vammoja siitä jäi jotka vaikuttavat loppuelämään.

Miettikää siis miten kuljetatte tavaroita autossa. Ja miten pistätte levyt ja muut kiinni autoon mikäli niitä asennatte. Jonkun henki voi olla niistä kiinni.

comments powered by Disqus