Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Nyt olisi jo aika etelässäkin vaihtaa talvinen rengastus

Ollaan jo marraskuun alkupuolella, eikä perinteinen pyhäinmiestenpäivä osoittautunutkaan vielä tänä vuonna H-hetkeksi. Tänäänkin pyörähdin Hesassa, ja lämpömittarin kymmenen lämpöastetta yhdistettynä vesisateeseen oli ennemmin kesärengaskautta. Mutta nyt torstaille on jo luvassa jotain valkoisempaa veden olomuotoa, ja liki koko eteläiseen Suomeen. Ja kun kuuntelee liikenteessä naapureiden rengasääniä, niin ei montakaan rapisevaa biiliä erotu. Ottaen huomioon, ettei kaikilla ole Hakkapeliitan kaseja tai kitkoja, on syytä olettaa, että suvikumi se siellä pyörii eikä lumikumi.
Nyt kun vaihtoaika tulee näinkin myöhään, on syytä olettaa, että saamme taas lukea, kuinka talvi yllättää autoilijat. Seuraavaksi jonotellaan tuntitolkulla renkaanvaihtoon, kun kaikki Suomen rengasliikkeet sekä autokorjaamotkaan eivät riitä edes 24/7 palvelemaan jokaista autoilijaa.
Meillä talkoot on sovittu loppuviikolle. Renkaat onkin jo kaivettu esiin, ja odottavat valmiina tallin ovensuussa. Lukkopultin avain, kunnon tunkki, rengasmutteriavain, peltisten talvivanteiden kapselit: kaikki kauniisti pinottuina. Ilmanpaineet kun vielä katsoo, samalla kun ensimmäine vaihtaja tunkaa autoaan ylös. Tai tänä talvena meitä taitaakin olla vain kaksi, juniorin autossa kun on jo nastat alla. Ne vaihdettiin nimittäin elokuussa, kun auto laitettiin talliini hänen lähtiessään opiskelijavaihtoon. On sitten valmiina ajoon hänen palatessaan joulun pyhinä.
Ai niin, älkääkä unohtako tuota lukkopultin avainta! Itse asiassa se pitäisi säilöä sinne missä on varapyörän paikka (tai hanskalokeroon jos varapyörä ei olekaan takakontissa) ympäri vuoden. On meinaan ihan liian yleistä, että se unohtuu jonnekin muualle kun sitä tarvittaisiin, ja tarkka sijaintipaikkakin saattaa olla hieman epäselvä. Sama koskee niitä aluvanteiden erikoispultteja/muttereita. Jatkossa ne saa kulkea autossa mukana, niin tietää, mitkä sopivat mihinkäkin autoon. Juuri nimittäin pyörittelin neljää pussillista, ja arvoin mikä kuuluu mihinkäkin. Onneksi tässä auttoi tällä kertaa määrä ja tyyppi. Mersuun kuuluu 20 pulttia, Mondeoon 20 mutteria, ja 16 pultin pussukka oli juniorin Pösön. Neljäs, 16 aluvannemutterin pussi onkin sitten arvoitus, kun moisia nelireikäaluvanteita ei muistini mukaan ole meillä ollut vuosiin...

comments powered by Disqus