Kirjoittaja Sami Eiste
Uusimmat blogijulkaisut

Nyt kesärenkaatkin Nokian!

Tulipa renkaiden vaihtaminen ajankohtaiseksi.

Autohan on 2010 ja luovutettu talvirenkailla saman vuoden joulukuussa, joten minun kahden kesän ajoilla ei renkaita ole vaihtokuntoon kulutettu. Kuitenkin, noin viikko kun kesärenkaat oli vaihdettu alle Vianorilla asettelin autoa parkkiin kadunvarteen omaan pedanttiin tyyliini. No, kulkee siitä ratikka ohi, joten auto on hyvä olla ihan kadun varressa. Ilmeisesti tässä tilanteessa oli oikea takarengas ottanut kiinni rotvalliin. Seuravan päivän iltana huomasin sitten kuvan mukaisen "paiseen" renkaassa.

Vanteessa oleva musta ei ole kolhu vaikka siltä näyttää, jotain mustaa jörnää vain. Menin sitten seuraavana aamuna takaisin Vianorille ja selvitin tilanteen. Tietenkään heillä ei ole tätä merkkiä mutta se ei haittaa, koska olin muutenkin kyllästynyt näiden renkaiden meluun. Pito on hyvä, mutta suomalaisilla karkeilla, nastojen ja roudan syömillä teillä mökä on kerrassaan korviahuumaava. Sanoin haluavani Hakka-renkaat. Edellisen illan nettitutkiskelun tuloksena päädyin Hakka Greeneihin. Blue-malleissa ei edes ollut mun kokoa (195/55 R16) ja greenin ominaisuudet vaikuttivat paremmilta - pääosassa hiljaisuus. Viimeinen setti varastossa tuota kokoa. Äkkiä varaukseen, auton avaimet kiitos, työkaveri hakeen, kolmen aikaan soitto, että auto valmis, hakemaan ja maksu kassalla 610 eur - nopea toimitus ja juuri kuin sovittiin. Vianor teki sen taas.

Nyt on mennyt noin viisi viikkoa testaillessa uusia kiekkoja. Hiljaisemmat ovat kuin Etelä-Euroopan tasaisille asvalteille sovitetut virkaveljensä. Moottoritienopeuksissa ääni kyllä kasvaa, mutta se on väriltään matalampaa, joten se ei häiritse niin paljon. Pidon puolesta kiihdytettäessä tuntuu hienoista vetelyä. No, "urheilullisen" ajon ominaisuudet eivät ole tässä mallissa muutenkaan pääasiassa. Isompiin sateisiin en ole renkailla joutunut, joten vesiliirto- ja muita vastaavia ominaisuuksia en ole päässyt testaamaan. Nyt ihmetyttää kulutuskäyrä. Pääosa kuukauden ajoista on tapahtunut kaupungissa. Vanhoilla kesärenkailla kaupunkikulutus on pyörinyt noin 8 litrassa sadalla ja Hakkapeliitta R:lläkin siellämain, ehkä 9 litrassa. Kuitenkin nyt Hakka Greeneillä kulutus alkaa kympillä! Käsittääkseni vihreiden renkaiden vierintävastukseen on kiinnitetty erityisesti huomiota. Rengaspaineiden pitäisi olla juuri valmistajan mukaiset. Toisaalta, A-Mersussa tämä tarkoittaa 2.2 eteen ja 2.6 taakse. Etupaineet voivat olla Hakkoille liian matalat jos kumiseos ja muu rakenne ovat pehmeämmät kuin edellisissä renkaissa. Täytyy tutkia tätä, mutta 10 litraa sadalla kaupungissa on kyllä aivan liian paljon.

 

 

comments powered by Disqus