Kirjoittaja Nils-Samuli Näkkälä
Uusimmat blogijulkaisut

Norjalaisrekkojen ketjut jyräävät polanteet ( Lapin Kansa julkaistu 26.12.2011 23:49 )

Lumisateiden jälkeen kun ajaa norjalaisrekkojen ketjuillaan möyhentämää tietä, tuntuu, että paikat irtoavat hampaista. Noin tuumii inarilainen autoilija ja kysyy onko raskaan kaluston lumiketjujen käyttö yleensäkään laillista ja mitä se mahtaa aiheuttaa teiden talvikunnossapidolle ja tiepäällysteille.

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä kertoo: Auton ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon renkaat saa varustaa nastoin, lumiketjuin tai vastaavin liukuestein, jotka eivät oleellisesti vahingoita tien pintaa. Sama lupa koskee traktoreita, moottorityökoneita ja maastoajoneuvoja perävaunuineen.

–Ongelmia ei ole kantautunut aurausurakoitsijoilta, mutta toki ketjut rikkovat polanteita, joiden tasoittaminen teettää heillä töitä. Tunturirallin autojen siirtymätaipaleista on joskus valitettu, ja kerrottu rallinastojen särkeneen polanteet.

– Ketjujen vaikutusta ei voida erikseen osoittaa. Norjalaiset näyttävät ottavan ketjut pois heti kun he tulevat sulemmille tieosuuksille mikä on luonnollista jo oman ajomukavuuden ja renkaiden takia.

– Ketjujen käyttö ja niiden mahdolliset vaikutukset painottuvat pohjoisimmille teille kuten Kilpisjärven tielle ja Utsjoen–Inarin alueen teille. Karesuvannon ja Sodankylän korkeuksilla ketjuja jo riisutaan.

comments powered by Disqus