Nokian Renkaat edelläkävijä – olen vammainen, mutta testikuljettaja

On tullut kirjoiteltua juttuja nyt täsmälleen kaksi vuotta. Sinä aikana on myös kirjoiteltu A1- Anun kanssa kirjeitä Ivalosta ja myös muista esittelytilaisuuksista. Anu tietää mihin minun osallistumiseni on kompastunut.Viimeisissä kirjoitelmissani olen jo hiukan raottanut verhoa, mutta nyt pitää sanoa suoraan: olen vammainen. Vuodesta 2011 alkaen olen ollut selkäydinvammainen ja liikun huonosti. Alussa olin pyörätuolissa, mutta olen päässyt rollaattori-vaiheeseen siitä. Viime kesänä kulkuni huononi taas oleellisesti leikkauksen jälkeen, mutta itse ajattelen: katsotaanpa tilannetta ensi kesänä, siiten tiedetään vähän enemmän. Joka tapauksessa opettelen kävelemään jo toista kertaa sitten lapsuuteni - siis kolmatta kertaa yhteensä.Pystyn ajamaan automaattivaihteista autoa, koska oikea jalkani toimii käskyn mukaan. Vasempaan jalkaan en itse luota tarpeeksi ajaakseni manuaali vaihteista autoa enemmän. Rengastestauksen kannalta yliherkät hermoni taas antavat ehkä tietoa normaalia herkemmin tärinöistä ja muusta epämukavuutta aiheuttavista asioista. Vammaisuus antaa renkaille vaatimuksia, joita terve ei ajattele.Auto ei saa jäädä kiinni mihinkään renkaiden riittämättömän pidon takia. En pysty temppuilemaan auton kanssa, kun kaikenlaiset akrobaattitemput – tai vain nopea liike ei onnistu. Auton joutuminen penkalle tai kauemmas olisi katastrofi. Yritä siinä sitten rollaattorin kanssa edes päästä itse pois lumihangesta puhumattakaan auton sieltä kaivamisesta.Renkaiden toiminta pitää olla luotettavaa kaikissa tilanteissa ja myös ennakoitavissa.Jos minä joskus vuosituhannen vaihteessa vielä sain jalkaprässissä ylös 200 kg tai enemmän, niin tässä vaiheessa riittää vastaavassa laitteessa 40 kg. Revi nyt siitä ihmeitä. Tekemisen rajoitukset ovat suuria.Illalla Enni Rukajärvi totutteli hieman siihen mitä on olla vaikeasti liikkuva, ei vammautunut vaan vanha snoukkamummo. Pukeutumisvaiheesta saa hieman käsitystä siitä mitä rajoitukset ikääntyessä ovat. http://areena.yle.fi/tv/2496329

Selkäydinvammaisista ja aivovammaisista suuri syntyy liikennekolarin seurauksena, kuin myös muussa onnettomuudessa. Osan syynä on jonkin sortin kasvaimet väärässä paikassa. Mikä minun esimerkkitapauksessa lopetti kävelyn viikossa! Usko tai älä. Mutta näin kävi. Murheellisia ovat tapaukset, jossa auto ajaa joko jalkakäytävällä jalankulkijan päälle, ilman heijastinta olevan jalankulkijan päälle tai valottoman pyöräilijän päälle. Seurauksena vammautuminen.

Jos oman ajoneuvon renkaat pitää hyvässä kunnossa ja vihtaa ne ajoissa uusiin, niin se on loppujen lopuksi aika halpa lisä henkivakuutus. Suosittelen.

Kaikilla ei ole Pekka Hyysalon luonnetta kuntoutukselle ja positiivista draivia yrittää jatkuvasti vaikka käytännössä olisi kuinka hankala päivä.

Malttia liikenteessä ja hyvät renkaat alla!

comments powered by Disqus