Uusimmat blogijulkaisut

Nokian kitkarenkaat saivat hyväksynnän.

Tuli sivumennen mainittua, että meidän huusholliin joulukuussa ostetussa vuosimallin 2006 Subaru Forester Automaatissa oli ostettaessa alla Nokian nastattomat kitkat. Vaimollani oli renkaita kohtaan selkeä luottamuspula ja ennakkoasenne. Se vuorostaan johtui hänen kertomansa mukaan niiden kitkarenkaiden ajo-ominaisuuksista, jotka edellisen ja sitä edellisen talven ajan pyörivät toisen, eli minun autoni Lexuksen alla. Ne olivat merkiltään Bridgestonet, jotka vaihtuivat tälle talvelle uusiin Hakkakaseihin.

Nämä Subarun renkaat ovat vuosikertaa 2012 valmistusajankohtaleiman mukaan. Auton lähihistoriasta tiedossani on, että renkailla ei paljoa ajettu ole. Sitä en tiedä, kuinka paljon näillä on ajettu kesällä ja kuinka paljon talvella. Ne ovat kuitenkin olleet ympärivuotisessa käytössä auton edellisellä omistajalla. Erikseen ei kyseisessä autossa kesärenkaita ole ollutkaan, eikä edes toisia vanteita. Kulutuspintaa renkaissa on 7-8 milliä tällä hetkellä. Ne ovat myös tasaisesti kuluneet ja silmämääräisesti virheettömät. Ja ajotuntumaltaan myös.

Pääsin eilen renkaita tutkimaan ajan kanssa samalla, kun asennutin Subaruun 1000W teholtaan olevan moottorin kiertovesilämmittimen Kemijärvellä Kalotin Korjaamolla. Lämmittimen uusiminen ja vaihtaminen lokilämmittimen tilalle johtui vuorostaan siitä, että lokilämmittimen lämmitysteho jäi hiukan vajaaksi niinä pakkaspäivinä tammikuussa, kun lämpötila heilui lähellä -40:ää astetta.

Nokian Hakkakitkat vm. 2012

Subarulla on meidän huushollissa nyt ajettu kolmisentuhatta kilometriä. Vaimoni on ajanut noista kilometreistä suurimman osan, eli ehkä kolmeneljäsosaa. Olemme molemmat testailleet renkaiden ominaisuuksia. Tieolosuhteet ovat olleet reilun kuukauden ajan enimmäkseen tietenkin talvisista talvisimmat, kun täällä on ollut vuoroin pakkaskelejä ja lumisadekelejä. Siis hyvät talviolosuhteet ilman sohjokelejä ja kaljamia. Suurin haittatekijä on ollut lumipöly, jota on piisannut kaikelle liikkumiselle.

Ei olla kumpikaan huomattu mitään ongelmia renkaiden tärkeissä talviominaisuuksissa. Renkaat ovat toimineet jarrutuksissa, ohjattavuudessa, lumihangessa. auraamattomalla ja auratulla tiellä. Niiden selkeä ero edellisen Subarumme Nordmaneihin on äänettömyys, joka ehkä suurimmaksi osaksi johtuu näiden kitkojen nastattomuudesta.

Jos erityistä ei tapahdu, niin nämä ajetaan meidän huushollissa talvikeleissä turvalliseen vaihtoonsa asti. Kesäksi Subaruun laitetaan kesärenkaat, mutta niistä päätetään hiukan tuonnempana.

Kerron lopuksi lyhyen käyttökokemuksen moottorinlämmittimestä, joka Subaruun eilen asennettiin. Asennuspaikan löytämisessä oli jonkin verran haastetta, kun lämmitin piti saada pystyasentoon ja samalla jäähdytysnesteiden yläpinnan reilusti alapuolelle. Asennuspaikka löytyi kuljettajan puolen eturenkaan ja vaihdelaatikon välisestä runkopalkista. Virtajohto irrotettiin lokilämmittimestä, joka jäi paikalleen nyt käyttämättömäksi. Uuden lämmittimen menopuoli kytkettiin lämmityslaitteen menoletkuun ja tulopuoli moottorista tulevaan letkuun.

Kymmenkunta astetta oli ainoastaan pakkasta tänä aamuna. Uusi lämmitin oli tunnin verran päällä ennen käynnistystä. Moottoritilan käsin kosketeltavissa olevat letkut olivat tunnin jälkeen eivät kuumat, mutta reippaan lämpöiset. Lämmittimen termostaatti katkaisee lämmityksen nesteen lämpötilan ollessa 65-70 astetta. Tunnissa ei neste noihin lukemiin vielä ollut ehtinyt lämmetä.

Kiertovesilämmitin paikoillaan ennen letkujen kiinnittämistä vaihdelaatikon suodattimen vieressä.

En ole kyseisen lämmitintyypin markkinamies, mutta sen toimintaperiaate sopii kovien pakkasten aiheuttamien käynnistysongelmien taltuttajaksi. Kerron pakkaskokemuksista lisää, jos niitä vielä tälle talvelle Naruskalla saadaan. Ja saadaan, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Näihin kuviin ja näihin talvitunnelmiin täältä Naruskalta tähän.