Kirjoittaja Matti Kahilakoski
Uusimmat blogijulkaisut

Nastaa ilman nastoja

Otettiin tuossa edellisenä viikonloppuna kosketus Makedonian viranomaisiin paluumatkalla Bulgariasta Kuystendilin kylpylästä Makedonian rajan tuntumasta. Jostain syystä palatessa Uzemin rajaviranomaiset olivat yht äkkiä sitä mieltä että omaamani Itävaltalaisen vakuutusyhtiön Green Card ei ollutkaan enää käypäinen Makemaassa. Ensin siinä koitti britti kolleega vääntää virkailijalle rautalankaa, että kortin etusivulla lukee selvästi lyhennys muiden joukossa MK ja kortin kääntöpuolella selvästi kerrottuna mitä kyseinen lyhennös meinaa; vuorossa olleen virkailijan mukaan ei kuulemma vaan tarkoittanut Makedoniaa. Tätä riitaa saatiin jatkettua puolisen tuntia kaivamalla viranomaisen puolelta välillä nippu uusia kyriilisiä dokumentteja jossa todisteltiin kuulemma vakuutukseni puuttelisuutta ja omalta puoleltani koitin kysyä että miten ihmeessä sama kortti oli vallan hyvin kelvannut menneenä perjantaina kun samaa rajaakin oltiin käytetty poistuttaessa Bulgariaan tahi kotva aiemmin kun oltiin saavuttu Kosovosta Makedoniaan. Jossain vaiheessa tullivirkailijan kolleega tajusi että taisi mennä kuviot väärin ja päästi meidät rajan lävitse kun riidan aloittanut työkaverinsa läksi noutamaan passintarkastuskoppiin lisää papereita. Ei kehdattu jäädä odottelemaan minkämoisen riidan siellä virkailijat keskenään saivat poistumisemme jälkeen aikaiseksi vaan poistuttiin rajalta kiireen vilkkaa ensin Skopjeen tutustumaan kaupungin keskustan lukuisiin patsaisiin sekä rakennusprojekteihin jatkaen lopulta taas työpaikalle Pristinaan Kosovoon.

Ei se vaan tuo talvi näytä saapuvan kun syksylläkin tuottaa suuria ongelmia ottaa ja tulla. Lehdet sentään alkavat kellastua josta länsi-Bulgarian vuoristoteitä ajellessa tuli viikonloppuna pohdittua että niin se vaan ruska näyttää vallan komealta myös näillä leveysasteilla. Sen verta kotiinpäin nyt tietysti pitää vetää ettei taida ihan Kevon kanjonin ruskaa voittaa mutta tähän hätään kun ei kotomaisia kellastuvia lehtiä päässyt ihailemaan niin Bulgarian ruskakin oli ihan...jees.  Sanotaan reilusti kasi puoli.

Bulgariasta Makedoniaan palatessa kun ainoa suomalainen autossani olin, en alkanut kavereille aiheesta luennoimaan mutta korvakuulolta havannoiden Makedonialainen pikkuteiden päällyste on autoon sisälle kantautuvan äänen muodossa karkeudeltaan varmaan varsin lähellä kotomaista asfalttiamme. Tähän mennessä oman kärkipään eurooppalaisissa maanteissä ja tien tasaisuudessa rakentaa mailla Slovenia, Slovakia, Serbia, Montenegro ja Itävalta. Tuntuu että noissa maissa kärsisi ajaa vähintään kaksinkertaista vauhtia maanteillä kotomaiseen tiestöön verrattuna ja siltikään sisälle ei kantaudu yhtä paljoa meteliä kuin Suomessa ajellessa.

Kaksijakoinen tunnelma. Toisaalta saisi talvi tulla että pääsisi mutkamäkeen, toisaalta taas ei vaan raskisi luopua sitten millään noista kesän kumipyöristä.

comments powered by Disqus