Uusimmat blogijulkaisut

Naruskan plussat: Bensa idästä, renkaat lännestä

Ukka joutui pitämään kevyen kenttämietinnän siitä, mikä asia näiden loskakelien keskellä marraskuun ensimmäisen viikon jälkeen on plusmerkkistä. Löytyy sitä pikkumiettimisellä muutakin plussaa kuin plussalla olevia lämpötiloja.

Bensa on meille halpaa. Niin voidaan sanoa ihan rehellisesti. Suomen bensahintoja ei varmaankaan kukaan nykypäivänä halvaksi kehu, mutta toisin on asian laita tästä itään. Meillä on Venäjällä Vanhan Sallan puolella heti Sallan rajanylityspaikassa kiinni paikallinen bensanmyyntipiste, joka myy bensaa ja dieseliä noin puoleen hintaan kotimaan ryövärihintoihin verrattuna.  Tankkaaminen onnistuu ilman valuutanvaihtoja EastOilin bensakortilla ja lasku tulee kerran kuukaudessa selvällä suomenkielellä suomalaiselta firmalta.

Meidän huusholli sijaitsee Venäjälle suuntautuvia bensanostoreissuja ajatellen optimipaikassa. Naruskalta Sallan kirkonkylälle ajettaessa tarvitsee poiketa vain pari kilometriä suuntaansa per tankkaus. Aikaa operaatiolle rajamuodollisuuksineen on varattava puolesta tunnista kolmeen varttiin. Siinä saa kohtalaisen tuntipalkan puolihintaisen bensan muodossa. Viisumi on ainoa erillinen kuluerä, joka sekään ei ole vuodessa kuin satakunta €uroa, joka kuittaantuu parilla normaalitankkauksella.

Kolmisen viikkoa sitten kävimme Mummun kanssa tankkaamassa Zafiran tankin täyteen ysiviitosta taas kerran. Sitten suunnistimme Länsikairaan, mihin aina on tehtävä vaikka tikusta asiaa, että pääsemme käymään lasten ja lastenlasten luona Rovaniemellä ja Keminmaalla. Sehän ei ole kuin 600 kilometrä mutkin, kun päiväseltään semmoisen lenkin heittää. Niin nytkin, illaksi kotiin kuin mainoksessa.

Keminmaalta ei ole kuin kivenheitto Haaparannalle Ruotsin puolelle. Siellä on meidän rengaskauppamme, kuten niin monen muunkin lappilaisen autonomistajan. KM Däck Servicen valikoimasta löytyi Mummun pirssiin Nokian 205/55-16 Nokia Hakka 5XL 94T renkaat. Samanlaiset ja hyviksi havaitut, jotka lähtivät edellisen Zafiramme alla sen uudelle omistajalle edellisessä autokaupassa. Hinta Haaparannalla 330 €uroa. Alle eivät Ruåttin pojkarna ehtineet niitä asentamaan, mutta sehän ei iso homma ollut kotona Naruskalla.

Nokialaiset ovat nyt rullanneet kolmatta viikkoa Zafiran alla. Ne ovat nähneet toistaiseksi vain pari pakkasyötä ja niiden seurauksena lumettoman soratien jäätynyttä pintaa. Lumella niitä ei vielä ole päästy testaamaan, koska ainoat Naruskalla tänä syksynä nähdyt lumet käväisivät toissayönä maassa vajaan millin kevytpeitteenä, joka suli taas pois vesisateen ja puolenkymmenen plusasteen mukana.

Kunnon lumiolosuhteet ovat Naruskalla nyt kolmisen viikkoa keskimääristä ajankohtaa jäljessä. Talvirenkailla on kuitenkin ollut näissä olosuhteissa paikkansa, koska savipintainen soratiemme on muutamin paikoin ajoittain aivan liirumlaarumia, johon täytyy suhtautua tietyllä varovaisuudella. Puolensadan kilometrin työmatkaan Mummu näkyy varaavan kesäkeleihin verrattuna ainakin vartin lisäaikaa. Porotokatkin suikoilevat näinä aikoina eeskahtaalle tiepuolessa, kun erotusajat ovat meneillään ja helikopterilla niitä ajatetaan säikyiksi ja entistä arvaamattomammiksi.

Se on semmoista plussaa täällä. Ukka lopettelee nyt ja patistaa Mummua lähiaikoina kirjoittamaan tänne yhtä painavaa tekstiä, jota Ukka aina puhutteluissa saa kuulla...