Uusimmat blogijulkaisut

Naruskan nahkeat pakkaskelit.

Liukkaus ei ole Lapin ongelmana maantiellä nyt, kun täällä kolistellaan talven pakkasennätyksiä. Jonkin verran ongelmia on ollut dieselautojen omistajilla, kun kaikilta huoltamoilta ei kuulemma vielä ole saanut arktista menolientä. Ikävämpää ja vaarallisempaa tilannetta näillä pakkasilla ei autoilijalle voisi ajatella kuin auton hyytyminen korpiväylälle. Ja pahimmassa tapauksessa puhelimien kuuluvuusalueelta poissa.

Liikaa ei ketään tinkäyttäjää näissä arktisissa oloissa voida varoittaa ja muistuttaa siitä, että autossa pitää aina olla mukana sellaista vaatepartta, jolla voi itsensä suojata pakkasta vastaan, jos häiriö matkantekoon tulee ja matkanteko katkeaa.

Pakkaskeli pitää tiet nahkeana, joten renkaiden pito-ongelmia ei juurikaan ole. Pakkanen on myös sitonut puolen metrin lumikerroksen niin, ettei lumipöly  lennä lainkaan.

Jos ei dieselauton omistaja tähän mennessä talvea ole polttoainesuodattimien huoltoja ja vaihtoja tullut tehneeksi, niin ainakin Lappiin suunnistaessa ne pitää olla tehtyinä. Kesäliemet ja välikauden dieselöljyt hyytyvät näillä kulmakunnilla varmasti nyt, kun kolistellaan -35 ja alle jopa -40 asteen lämpötiloissa.

Tämän huushollin bensa-autot, kuten bensavehkeet yleensäkään, eivät juuri pakkasella nikottele. Moottorin lokilämmittimien ajastimille on vain muistettava säädellä pidempiä lämmitysaikoja, että saadaan kulkupelit käynnistettyä.

Hirvet ja myös porot liikkuvat ruokamailta toisille näin pakkasellakin. Hirvi pääsääntöisesti vain ylittelee teitä, mutta porot ovat omaksuneet pitkiin siirtymisiin tien käyttämisen myös pituussunnassa, joka kannattaa muistaa. Mummu havainnoi tänään työmatkallaan molempia, hirviä kuitenkin lukumääräisesti vain yhden. Poroja oli liikkeellä ollut enemmänkin, mutta eniten tien kulkijaa ihmetytti kaksi teeritokkaa, joissa parvessa oli molemmissa ollut satoja teeriä.

Kameraankin kiireetön kulkija ehti osan havainnoistaan tallentamaan.

Teeret varmaankin näyttäytyvät kamerallekin kuvaa runsaampana jonain päivänä ja kelikin antautuu paremmaksi niiden kuvaamiselle, kunhan aika ehtii.

Ajelkaapa turvallisesti!