Kirjoittaja Arto Sievinen
Auto: Mercedes-Benz E-Coupe
Renkaat: Hakkapeliitta 8
Sijainti: Helsinki
Uusimmat blogijulkaisut

Musta sunnuntai

Joulukuun ensimmäinen päivä, sunnuntai.

Päivä, jolloin talvirenkaiden tulisi olla asennettuna autoon nykylain puitteissa. Nastarenkaiden kannattajana olen useimmiten luottanut silmiini, jäätyvään päähäni ja lämpömittariin harkitessani renkaanvaihtoa. Viime kädessä pidentyneet jarrutusmatkat ja lumiharjan käyttö ovat kieltämättä myös vaikuttaneet päätöksiini.

Tällä kertaa sain mahdollisuuden tutkia lyhyen aikavälin kalenteriani. Totesin olevani kiireinen mies ja samalla huomasin joulukuun ensimmäisen lähestyvän. Ymmärsin, että jos en alkavan viikon alussa vaihdata talvirenkaita autooni, niin seuraava selkeä vapaa aikaväli olisi muutaman viikon kuluttua.

Kävin ulkona toteamassa jäänmurtajien olevan vielä satamassa. Tie näytti kuivalta ja kevyt pakkanen oli vaihtunut taas lämpöasteiksi. Ei auttanut - nyt tai muutaman viikon päästä.

 

Ei hymyilyttänyt, ei edes peilin edessä huomatessani nenäni alta, että on vielä marraskuu. Yritin virittäytyä tunnelmaan hakemalla varastosta talvitakin ja laittamalla autoni webaston päälle.

Kävellessäni autoani kohti keksin viimeisen

"vapaudu vankilasta"-

kortin: jos naapurustossa parkissa olevassa Porsche Panamerassa on kesärenkaat, niin aivan varmasti menen takaisin kotiini. Ei ollut - nastat alla siinäkin.

Saapuessani viimein ikuisuudelta tuntuneelta matkalta, kuin hammaslääkäriin olisi menossa, Herttoniemen Vianor:iin, ymmärsin olevani oikeassa paikassa. Tässä paikassa ymmärrettiin miesten terveyden päälle näin marraskuun kunniaksi. Sovin kohtalokkaan ajan seuraavaksi päiväksi ja jätin renkaattomat vanteeni paikanpäälle.

Seuraavana päivänä saavuin paikalle ihan varmuuden vuoksi viisi minuuttia ennen sovittua aikaa, että ehtisin vielä muuttaa mieleni ja karata paikalta, mutta taisin olla jo hyväksynyt kohtaloni.

Ajoin autoni sisään ja muutama mies hyökkäsi heti sen kimppuun kuin aistien epätoivoni.

 

Yksi henkilö oli selkeästi laitettu strategisesti keskustelemaan leppoisia kanssani ja pahoittelemaan nykyistä kelitilannetta, jotten ehtisi keskeyttää operaatiota. Alle viidessä minuutissa kesärenkaat olivat irti ja viimeisiä nastarenkaita pultattiin kiinni. Tilanne oli selkeästi harjoiteltu ja varman päälle pelatakseen huomioni vietiin vielä höyryävällä koneella, johon kesärenkaani yksitellen asetettiin.

 

Ihmetellessäni konetta ja saadessani selvityksen, että kyseessä on renkaanpesukone, niin muutama kesärenkaistani oli jo pussitettuna odottamassa autoon lastausta.

Vaikka olen elämäni varrella vaihtanut useita kertoja itse renkaat, käynyt useammassa siihen keskittyvässä yrityksessä, niin olin vielä kotimatkallanikin yllättynyt palvelun nopeudesta - ottaen huomioon vielä renkaiden pesun. Ensituntuma renkaisiin, niiden melutasoon ja "liukkauteen" paljaalla asfaltilla tuntui olevan toissijaista kokemani toiminnan jälkeen.

 

Palaan aiheeseen toivuttuani.

comments powered by Disqus