Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Muistakaahan ne ajovalot…

Miksi? No siksi, koska ajovalot parantavat näkyvyyttä, eli auto siis havaitaan paremmin. Ja nyt kun useissa autoissa on nuo päiväajovalot, eli huomiovalot, jää ”pimeä” auto entistäkin helpommin huomaamatta.

Himmeämmät seisontavalot eli parkit eivät näy tarpeeksi hyvin, eivätkä ne siis ole mikään korvike. Ei vallesmanninkaan silmissä, vaan niistä saa ihan samat seuraukset kuin valoitta ajamisesta. Kaikkein kummallisinta niiden käytössä kuitenkin on se, että autoilija joutuu käsin kääntämään ne päälle, ja joka kerta ajoon lähtiessään. Kyse ei siis ole unohduksesta, vaan tarkoituksesta.

Valojen unohtajille suosittelen LED-huomiovaloja. Ne on helppo asentaa, ja näkyvätkin parhaiten. Eivätkä syö sähköä juuri lainkaan. Itse asiassa tunnustan olevani itse niin heikkomuistinen, että olen asentanut moiset harrasteautoihinkin. Auton ikä tai kesäkäyttö ei ole peruste olla valoton.

Ja jos silmissä on kirkkaanakin kesäpäivänä niin paljon sumua, että kokee perusteita sumuvalojen käytölle, on syytä jäädä vielä kotiin.

Lisäksi kesälläkin on syytä tarkistaa, että valot myös toimivat. Yksisilmäisiä näkyy nyt liikenteessä todella runsaasti. Ja kun polttimot ovat tasalaatuisia, sammuu kohta se toinenkin lamppu. Jolloin ajellaan sitten pilkkopimeinä, mutta toivottavasti ei pimeällä.

Kuten eräs paikallinen huoltamo mainostaa: ”Lamppu pimiä? Älä odota vappua!”

comments powered by Disqus