Kirjoittaja Janne Moilanen
Uusimmat blogijulkaisut

Mitä talviautoilua helpottavia toimia tiedät?

Opetin päivällä liikuntaa ja katselin koulun ohi menevälle valtatielle. Tiellä näkyi ajavan suolausauto, ja ajattelin että noinkohan on – meneekö pakkaselle? Kaipa heillä on paremmat tiedot pakkasesta kuin itsellä, sillä tänä aamuna oli lätäköt ja asfaltti jäässä.

Jos tällä linjalla jatkuu niin ei ole kaukana talvirenkaiden asennus. Tämän päivän tarkoitus oli tarkistaa talvirenkaiden paine, ettei käy kuten kerran aiemmin. Silloin renkaita vaihtaessa ja vaihdettua talvirengasta alas laskettaessa huomasin että rengas ei kanna autoa. Silloin piti laittaa pois otettu kesärengas takaisin autoon ja käyttää talvirengasta täytettävänä huoltoasemalla.

Ajattelin tänä syksynä lastata renkaat peräkärryyn ja käyttää molempien autojen renkaita täytössä. Niin jos niitä pitää täyttää. Hommasin rengaspainemittarin ja sillä toki tarkistan renkaat ensin että ovatko ne kunnossa. Jos paine on alhainen, niin vasta silloin pitää lähteä täyttöhommiin. Tällaiseen ennalta tarkastamiseen olen oppinut silloin kun aamulla herätessä oli yllättäen satanut noin 10 cm lunta yön aikana. Vaimo oli lähdössä töihin klo 7.30. Vaimo herätti vähän ennen seitsemää ja kertoi lumitilanteesta. Mutta kun oli renkaat kunnossa niin eihän tuo ollut mikään ongelma. Aamun Kalevaa vain ei tullut silloin itse luettua ennen töihin menoa.

Vielä pitäisi tänä syksynä miettiä vastaus kysymykseen: Ostaisinko hallitunkin? Sitä samanlaisen auton aiemmin omistanut kollega mietti jokaisen renkaanvaihdon aikana. Väitti että auton omaa tunkkia paremmalla tunkilla vaihtotyö sujuisi helpommin ja nopeammin. Josko tuossa on perää ja piipahtaisi Oulun Motonetissä?  Samalla voisi laittaa vähän valoja lisää keulaan pimeneviä iltoja varten. Momenttiavaimestakin jotkut puhuvat.

Hmm. ja pitäisi tietysti laittaa autoihin sisätilanlämmittimet paikoilleen, etsiä sisätilalämmittimien johdot, harja, raspi, silikonoida ovien tiivisteet ja … vaikkapa parhaat talvirenkaat 2013, eli Nokian Hakkapeliitta 8-renkaat.

Mitä muita talviautoilua helpottavia toimia sinä tiedät? Josko kirjoittaisit tähän juttuun jatkoa?

Mukavia ja turvallisia kilometrejä kaikille.

Leivinuuni lämmitetty sisällä, mutta ulkona pakkasta. Siitä se lähtee.

Postilaatikon edessä selvää jäätä 24.9.2013.

Asfalttitie. Ei ole enää kaukana talvirenkaiden allelaitto jos kylmät ilmat jatkuvat.

comments powered by Disqus