Kirjoittaja Carl Irjala
Uusimmat blogijulkaisut

Miksi typpikaasua laitetaan renkaisiin?

Eräs tuttu kertoi täyttävänsä oman auton renkaat typpikaasulla. Operaatio maksoi eräässä rengasliikkeessä Haminassa 20 euroa. Matti toivoo saavuttavansa täysin huoltovapaat renkaat (ilmapainetarkistuksien kohdalla) sekä polttoainekulujen pienentymisen tuntuvasti. Heräsi sen verran kysymyksiä, että päätin häiritä Kotkan Vianorin henkilökuntaa kysymyksillä seuraavan mukaan:

Miksi laitetaan typpikaasua?  Typpitäyttöä markkinoidaan ympäristötekona. Väitetään, että renkaat kuluvat hitaammin ja polttoainekulutus on alhaisempi.

Vihreämpään suuntaan typellä?​
Vihreämpään suuntaan typellä?​

Pitääkö väite paikkansa?  Auton renkaat kuluvat nopeammin ja polttoainetta kuluu enemmän mikäli renkaissa on väärä paine. Ajo-ominaisuuksien huonontuminen vältetään parhaiten tarkistamalla renkaiden paine säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa tai jos ulkolämpötilassa tapahtuu yli 10 asteen muutos.

Ruostuuko vanne hitaammin jos käytetään typpeä?  Korrioosiota aiheuttaa yleensä muut tekijät. Kannattaa pitää vanteet hyvässä kunnossa sekä ajaa maltillisesti.

Pysyykö typpikaasu paremmin renkaissa verrattuna happeen?  Suurin syy vuotoihin on venttiiliviat tai vaurioitunut vanne. Esimerkiksi kun vanne osuu jalkakäytävän kivireunuksiin pysäköidessä voi sen ulkoreuna vaurioitua ja näin aihettaa vuotoa.

Ilma sisältää myös vettä. Voisiko rengas kuumetessa räjähtää?  Suomessa maantieajonopeusrajoitukset ovat niin alhaisia, että tätä vaaraa ei ole.

Autourheilussa tämä vaara on varmasti olemassa?  Siinä tilaantessa renkaat yleensä vaihdetaan niin nopeasti, että räjähdysvaaraa ei ehdi syntyä?

​

Miksi sitten on niin paljon räjähtäneitä raskaan kaluston renkaita teiden varressa?  Ne eivät ole räjähtäneet, vaan yksinkertaisesti hajonneet. Tämä johtuu siitä, että kustannussäästösyistä yhdistelmäautolle hankitaan myös pinnoitetut renkaat. Kaikki rengasliikkeet ei välttämättä tarkista rengasrungon kuntoa ennen pinnoitusta. Tiensä päähän tullut rengasrunko romahtaa täysin jossain vaiheessa ja uusi pinta ei paranna rungon kuntoa.

Mitä sanot, jos minä näistä tiedoista huolimatta haluan täyttää renkaat typellä, onko tämä typerää?  Ei ole! Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sitten kun täyttötarve on edessä joudut kuitenkin täyttämään renkaasi paineilmalla. Typpilaitteita on Suomessa todella vähän ja harvat rengasliikket ovat halukkaita investoimaan uusiin laitteisiin.

 

Johtopäätös

Haluatko vähentää autosi hiilidioksidipäästöjä? Sitä me kaikki haluamme! Parhaiten se onnistuu tarkistamalla auton rengaspaineet säännöllisesti (hintaan 0,00 €). On arvioitu, että näin toimimalla olisi hiildioksidipäästöjä tänä vuonna noin 70 000 tonnia vähemmän.

Typpi on kaasu joka todellisuudessa ei ole muuta kuin kuivaa ilmaa, josta happi on poistettu. Tavallinen ilma sisältää 78% typpeä!