Kirjoittaja Mikko Heimo
Uusimmat blogijulkaisut

Mietintää kesägummeista

Kyllä se kesät sieltä tulee. Tienpinnat alkavat kuivua eikä aamuisinkaan löydy enää niin paljon ikäviä yllätyspaikkoja. Aika siis alkaa suunnitella kesärenkaita.

Kiersin jo menneellä viikolla rengaskaupoissa kyselemässä gummeista. Se on siis yksi keinoni valita renkaat. Tarjontaa tänä päivänä on paljon. Laidasta laitaan löytyy vaihtoehtoja. Hintahaitarikin on melkoinen, varsinkin kun Brabuksen rengaskoko on sieltä arvokkaimmasta päästä. Myös lehtiä on tullut selailtua.

Pari viikkoa sitten luin artikkelin, jossa vertailtiin kesärenkaiden jarrutusmatkaa. Erot olivat prosentuaalisesti huimat. Ja artikkelin viesti selvä. Halparengas ei pysähdy niin kuin pitäisi. Ja sen tiedän myös oman kokemuksen kautta.

Pääsääntöisesti olen autoissani käyttänyt niin sanottuja merkkirenkaita. Edellisessä autossani, Mercedes ML400 cdi, sorruin kuitenkin halparenkaaseen. Yksinkertaisesti kustannussyistä. Rengassarjan hinta merkkirenkaan kohdalla oli lähes 2 ke, kun taas halpamerkin sai alle puolella siitä. Ajattelin myös nelivedon tasaavan eroa renkaan käytöksen osalta. No, se ei ollut loppujen lopuksi viisas päätös. Halparenkaiden pito ei ole lähelläkään merkkirengasta. Ei kiihdyttäessä eikä jarruttaessa. Kun tehoa on tarpeeksi, ei edes neliveto auta. Märkä asfaltti oli liukas kuin mikä.

Aivan liian usein ihmiset ajavat kesärenkaansa aivan loppuun. Netissä myydään paljon "vähän" käytettyjä renkaita, joissa on pintaa jäljellä 5 mm. onhan se paljon, mutta onko kuitenkaan? Lain vaatiman urasyvyyden rajalla pito on olematon, jos asfaltti on märkä. "Slicksit" eivät toimi normiliikenteessä. Vesiliirrosta on omakohtaista kokemusta ja voin kertoa että siinä tilanteessa tunnelma ratin takana ei ole miellyttävä.

Brabuksen vanhat kesärenkaat ovat vaihtokunnossa. Siitäkin huolimatta, vaikka renkaissa on pintaa jäljellä vielä nelisen millimetriä. Takarenkaissa vielä vähemmän. Homman sinetöi eilinen löytö, kun renkaita varastossa pyörittelin. Yhdessä niistä oli ruuvi pystyssä...

Summa summarum. Uudet renkaat valitsen testien ja omien kokemusten perusteella. Halparenkaaseen en enää sorru, merkkirenkaan hinta on kuitenkin halpa henkivakuutus. Ja mitä valitsen? Hakka Black on Brabuksen uusi kesärengas. Hankittu niitä ei vielä ole, mutta ostoslista on valmis.

comments powered by Disqus