Uusimmat blogijulkaisut

Metsäkanalinnut liikenteessä.

Kevättä mennään Naruskalla ja muuallakin Lapissa. Nimenomaan kevättä, eikä vielä kevätkesää. Edellisestä puolentoista viikon takaisesta kirjoituksesta ei olla edetty oikeastaan mihinkään, vaan lumimäärä on pysytellyt lähes samana. Ja onpa lunta tullut aika ajoin lisääkin, mutta tähän aikaan satavat lumet ovat sitä kuuluisaa vanhan lumen surmaa, kuten sananlasku viisaasti sanoo. Ukan sääaseman lumittarissa on lukema äitienpäivänä 31 senttiä.

Renkaanvaihto ei edelleenkään ole täällä ajankohtainen, kuten eiliset tiekuvat osoittavat. Lähes päivittäin on sadellut milloin kovempia, milloin vähempiä lumimääriä. Ei enää kuitenkaan maakuntalumisadetta, mutta lunta kuin lunta. Talviolosuhde tulla tupsahtaa muutamassa minuutissa, kun kuuro kohdalle sattuu.

Teiden laitamille ja siitä usein myös ajoradalle ovat ilmestyneet metsäkanalinnut. Ilmiö on jokavuotinen ja lintukantojen runsaudesta tai vähyydestä tietenkin riippuvainen. Normaalisti tätä lintuliikennettä piisaa parisen viikkoa. Eilen viidentoista kilometrin matkalla kotisoratietä Kotalankylään oli isoja lintuja tiealueella seitsemän kappaletta. Neljä metsoa, kaksi teertä ja yksinäinen riekko.

Lintuja esiintyy paitsi sorateiden varsilla, myös asvalttiteiden laitamilla ja usein ajoradallakin. Rauhallisesti liikkuvat metsäkanalinnut ovat yhtä arvaamattomia kuin porotkin. Eläimeen kannattaa suhtautua aivan samalla tavoin kuin lapseen, eli varautua poikkeukselliseen liikkumiseen.

Jokainen tajuaa, että tuommoinen muutaman kilon metso kun törmää autoon, niin autopeltisepän tai lasimestarin luokse tulee asiaa. Nyt säästyy monelta hankaluudelta, kun silmillään lakaisee tien laitoja tarkasti. Ja aina linnun havaitessaan ottaa vauhdit pois.

Turvallista matkaa ja kaikille äideille Hyvää Äitienpäivää!