Uusimmat blogijulkaisut

Matkalla pohjoiseen paistaa illalla silmiin.

Ukalla oli kolmen päivän pikavisiitti kesäisissä keleissä Naruskalta tekopitäjä Petäjävedelle ja takaisin. Kun oli taas asiaa lastenlasten luona käväisemiselle, niin reitiksi valkkaantui Rovaniemen kautta nelostietä etelään. Ja samaa reittiä takaisin.

Aurinko paistoi noina päivinä selkeältä taivaalta. Menomatka alkoi aamulla, mutta auringosta ei suurempaa haittaa ollut, koska se nousee vielä elokuussa niin korkealle päiväsaikaan, ettei häikäisyä juurikaan pääse tapahtumaan.

Toisin oli paluumatkan kanssa laita. Lähdin ajelemaan Jyväskylästä ehtoolla kuuden paikkeilla. Oulua lähestyttäessa oli hankala rapian sadan kilometrin pätkä, kun aurinko teki laskuaan. Tuulilasille lensi paljonlaisesti erilaista hyönteistä, jotka liiskaantuivat pyyhkijän sulkienkin pyyhkimälle alueelle, vaikka lasinpesunestettä käyttelin reippaanlaisesti. Ja niille alueille sitä vasta kertyikin, mihin sulat eivät ylettyneet. Ja autona oli vaimon Subaru, jonka tuulilasille Ukka ei ole tehnyt nanokäsittelyä, joka aikanaan tuli Lexukselle tehtyä.

Olisi oikeasti saanut olla kaikki konstit käytettynä, koska aurinko ei armoa laskussaan antanut. Se räkötti etuviistosta matalalta täydellä kirkkaudellaan, joten siellä jossain Limingan niittyjen korkeuksilla ajaminen oli tosi haasteellista. Kuva kertonee asiantilasta jotain...

Kylläpä häikäisi...

Tätä kirjoittaessani kuulin aamu-uutisista Kuusamossa tapahtuneesta kahden auton ohitusnokkakolarista, joka oli vaatinut kaksi kuolonuhria. Molempien autojen kuljettajat olivat menehtyneet.

Ukankin etelänkeikan aikana joutui katsomaan kaksikin ohitustilannetta, joissa nokkakolarilta vältyttiin vain siitä onnellisesta syystä, että vastaantulevien autojen kuljettajat ehtivät antaa ohittelijoille tilaa. Ukalta nämä ohittelijat eivät irtopisteitä kerää, vaan ovat selkeääkin selkeämpi iso riski paitsi itselleen, myös kaikille muille.

Nelostielläkin jos malttia riittää ja on sisälukutaitoinen, niin ohituskaistoitetulla osuuksilla pääsee hitaammista ajoneuvoista turvallisesti ohi, kunhan malttaa ne muutamat kilometrit, joista etukäteen ilmoitetaan. Jotkut eivät malta, vaan ohituksia ahnehditaan ohituskaistojen välisilläkin tiepätkillä. Ja melkein aina riskillä. Hohhoijjaa...

Muutaman viikon ajan jos on valintamahdollisuus, niin pohjoisen retkille kannattaa etelästä lähteä aamutuimaan. Selkeällä kelillä aurinko killottaa tosi matalalta, kun ilta ehtii.