Kirjoittaja Paula Hotti
Uusimmat blogijulkaisut

Matka Portugalin aurinkoon alkoi lähes arktisissa olosuhteissa

Reilu viikko sitten koitti vihdoin hetki, jolloin pystyimme istumaan autoon ja starttaamaan matkamme kohti eteläisen Portugalin aurinkoisia rantoja.

Mutta ennen Algarven aurinkoon pääsyä, olisi vielä ajettava kylmän pohjolan halki. Lähtöaamu ei päästänyt meitä vähällä, sillä yöllä satanut lumi ehti pakkaamisemme aikana muuttua loskaksi. Taas uusi extreme-sääajo aisaparilleni Lofoottien reissun lumen, sateen ja rännän lisäksi: loskakelit.

Lähtöaamuna toiveissa oli, että tämä olisi viimeinen kerta, jolloin auto olisi pyyhittävä lumesta tänä talvena ...
Pieksämäkeläistä talvimaisemaa. Renkaat pitivät kaupunkiajossa erinomaisesti.
Ehdimme onneksi ajella myös Suomen maaseudun kauniilla talviteillä!

Jopa minulle, tottuneelle Suomen talvisten teiden taittajalle, ajo-olosuhteet olivat lähtöaamuna haastavat. Lautalla tarvitsi olla onneksi vasta illansuussa, joten köröttelimme väliin jopa 60 km/h kohti Turkua. Mutta ei se mitään: täältä me tulemme, hitaasti mutta varmasti, Portugali ja Portugalin aurinko!

Tukholmaan päästyämme lämpötila keikkui nollan molemmin puolin, mutta rantaviivan läheisyydessä kohti etelää huristellessamme, lämpömittarin ykkösen eteen jämähti pysyvä miinusmerkki. Tiellä tuntui olevan paikoin mustaa jäätä ja sakea usva peitti näkyvyyden tehokkaasti. Alkoi jo tuntua siltä, että ei pitäisi päästää miestäni rattiin lainkaan, sillä sääolosuhteet tuntuvat olevan aina heikot, kun istahdan pelkääjän paikalle.

Lämpötila häilyi Etelä-Ruotsin halki ajaessamme nollan molemmin puolin. Tiellä näytti paikoin olevan mustaa jäätä ja usva peitti näkyvyyden. Vielä ei tuntunut siltä, että "etelän loma" oli alkanut!

Vähitellen jos nyt ei etelän, niin ainakin eteläisen Ruotsin aurinko alkoi lämmittää sen verran, että lämpötila kohosi pysyvästi plussan puolelle. Pääsimme ensimmäisenä ajopäivänämme etappiin asti, eli Kööpenhaminan kupeeseen, missä yövyimme pienessä kalastajasatamassa sähkötolpalla varustetulla, karavaanareille tarkoitetulla parkkiruudulla. Aamulla heräsimme alla olevan kuvan maisemiin. Myöhemmin ajellessamme kohti Amsterdamia lämpötilalukemat kohosivat kaksinumeroisiksi: täydet 10 astetta lämmintä!

Nokian Hakkapeliitat olivat siis vieneet meidät kunnialla – “säällä kuin säällä” – aina Pohjois-Norjan Lofooteille, ja sitten Pohjoismaiden kautta Hollantiin saakka. Nyt lämpötila on ehtinyt käydä taas nollassa, joten nähtäväksi jää, millaisia hidasteita säiden jumalat heittävät tiellemme (kirjaimellisesti) seuraavissa kohteissamme, Belgiassa ja Luxemburgissa.

Ensimmäinen majapaikkamme tien päällä sijaitsi pienessä kalastajasatamassa Roskilden lähellä.
Aamuinen maisema!

 

comments powered by Disqus