Uusimmat blogijulkaisut

Manipuloimattomillakin väistyi hirvitokka...

Nokian rengasmanipuloinnista viikonpäivät sitten kuultuani ajattelin, että tämä juttu ei minua liioin kosketa. Olin osittain väärässä. En malta olla kertomatta, millaisen keskustelun käynnisti Lexukseni takaikkunassa kiinni oleva parikymmentä senttiä halkaisijaltaan oleva Nokian Tyres Test Driver -tarra.

Olin tankkaamassa autoani Rovaniemllä muutama päivä sen jälkeen, kun Nokia nousi otsikoihin manipulointiväitteistä. Tankkauspisteen toiselle puolelle ajoi vierelleni auto, josta nousi arviolta saman ikäinen mieshenkilö kuin itsekin olen, eli kuusissakympeissä. Ei siis mikään huntalo enää.

Kaveri huomasi ikkunassa olevan testikuljettajamerkin. Hän kysyi hiukan hymyssä suin minulta, voisiko hän koskettaa ja tunnustella autossani ollevien Hakkakasien pintaa, koska ne varmaankin olivat testirenkaina juuri NIITÄ, joista nyt hälistään. Miehen omassa autossa huomasin alla olevan samanlaiset Hakkakasit. Miehen kysymykseen vastasin toki myöntävästi ja ajoimme automme parkkiruutuihin huoltamon pihalle sen jälkeen, kun pyysin miestä kanssani kahville, jotka lupasin tarjota.

Hemmo hiveli Lexuksen renkaita ja tutkiskeli niitä uteliain silmin. En tietenkään voinut hetikohta jättää kertomatta, mikä on kyseisen rengaskierroksen alkuperä. Kerroin hänelle, että renkaat olen ostanut Haaparannalta KM-Däck -nimisen rengasliikkeen hyllystä, eli ne ovat satavarmasti tavallisen kuluttajan renkaat, joihin ei manipuloijan käsi ole ylettynyt. Kerroin perheeni autoissa olleen testirenkaina sekä kesä- että talvirenkaita kaksi rengaskertaa, jotka nekin on asennneltu autojemme alle Vianorin vähittäimyyntiliikkeiden hyllystä.

Siirryimme nisukahvipöytään huoltamon baariin. Siellä jatkoimme keskusteluamme. Kumpikin miestä osoittautui monivuotisiksi Nokian renkaiden käyttäjiksi niin talvella kuin kesälläkin. Olimme vilpittömän yksimielisiä siitä, että Nokian renkaat ovat täyttäneet aina ne odotukset, joita niille olemme asettaneetkin. Siinäkin huomasimme olevamme kuin veljet keskenämme, ettei kumpikaan ollut lueskellut lähivuosina rengastestituloksia. Luottamus ja ostopäätökset Nokian renkaisiin olivat syntyneet enempi monivuotisten elettyjen käyttökokemusten perusteella.

Olimme yhtä mieltä sitä, että skandaalinkäry testimanipuloiduista renkaista ei muuta pirssiemme alla olevia Hakkakaseja sen huonompi laatuisiksi ja toimimattomimmiksi kuin tähänkään asti, vaan laatu on tosi hyvää edelleen. Emme tunteneet kumpikaan tulleemme huijatuiksi, kuten jotkut oikeusoppineet jo vouhkaavat.

Kertoilimme lähiaikojen käyttökokemuksia ja arvioita Hakkakseistamme. Itselläni oli lähipäiviltä muistissani Sallan Kelloselässä sattunut hirvitokan väistäminen. Kerroin, että puolenkymmentä hirveä tuli tielle kahdesta eri paikasta samalta puolelta tietä. Lähimmän kolmen hirven parttian vuoksi jouduin vetämään liinoja osittain kiinni, mutta renkaat pitivät lumijäisellä tiellä loistavasti, vaikka minulla oli autoni perässä vielä teliperäkärryni. Saman suuntaisia käyttökokemuksia kertoili mies Lapin asukkaana tämän tästä porojen kanssa.

Hirvistä olimme yhtä mieltä, kun näytin hänelle pari kuvaa, jotka ehdin näppäämään kauempana minun jarrutuspaikastani saman aikaisesti tien ylittäneistä kahdesta raavaasta. Lähimmät jäivät kuvaamatta, kun oli jarrutuksen kanssa hiukan tapahtumia. Kumpikaan meistä ei halunnut isoa hirveä törmäyskumppaniksi.

Kauimmaiset hirvet Sallan Kelloselässä.
Iso liha jatkaa juoksuaan metsän siimekseen...

Kahvikeskustelussa haastelimme lähemmin vielä käsityksiämme manipuloinnista. Kumpikin olimme sitä mieltä, että tuskin Nokialla erillistä testirengaslinjaa olemassa on. Maallikkoarviomme oli, että kaippa testattavaksi ei lähetetä ainakaan rengaskertoja, jotka eivät ole menneet läpi tosi tarkkaa laadunvalvontaa. Ja tyhmiähän renkaiden valmistajat olisivat, jos testivoittajarenkaiden ominaisuuksia ei hyödynneltäisi normaalissa rengastuotannossa, joka mielestämme on jatkuvaa tuotekehittelyä.

Lähdimme tahoillemme yksimielisinä siitä, että Nokian renkaat jatkavat autojemme alla. Jos jutun ympärillä löytyy syyllisiä johonkin lainvastaiseen menettelyyn, niin he tulevat saamaan ansioidensa mukaisesti. Näin me maallikot arvelimme. Kummallakaan meistä ei osakesalkuista löytynyt Nokiaa. Eikä kummaltakaan edes salkkua...