Maksimi nopeus 65km/h - taas kerran samalla tiellä

Tuli tammikuussa kirjoiteltua liukkaasta tiestä    http://hakkapedia.fi/blog/fi/?p=2816  - nyt taas sama pätkä pääsee otsikoihin.
Ajelimme Turun hiihtolomien alkaessa perjantaina ilta/yöajelua kultaakin kalliimman lastin (lomalapsia) kanssa Kangasniemelle. Lähdimme Turusta illalla, jolloin normaalit lomalaiset ihmiset jo ovat poistuneet tieltä ja minun on helpompi ajaa rauhallisessa liikenteessä vakionopeussäätimellä pitkää pätkää moottoritien kautta. Ja toinen hyvä puoli on se, että arvokas lastimme takapenkillä nukahtaa 10 - 20km ajon jälkeen ja herää korkeintaan pakollisen pysähdyksen ajaksi. Ilman matkapahoinvointia.

Keli oli varsin hyvä Joutsaan asti. Vilkkaana ollut liikenne piti moottoritiet sulina. Samoin 4-tie oli hyvä . Taas käännös tielle 616 muutti tilanteen. Sopivasti alkoi sataa alijäähtynyttä vettä ja tie oli huonossa kunnossa - Joutsan puolella tietä ei oltu vieläkään ajettu pohjia myöten puhtaaksi. Mitä pitemmälle etenimme, sen enemmän pinta ennätti jäätyä. Käytännön olosuhteet määrittivät maksimi ajonopeudeksi 65km/h . Vaikka on Hakka 7 alla.  Kun pääsin Kangasniemen katuvalojen alueelle, niin tie oli peilikirkas ja totisesti liukas. Pieni kaasun varovainen painaminen 60 ja 40 km/h nopeudessa saivat vetävät etupyörät sutimaan hervottomasti. Jarrutuskokeilut olivat ärhäkämpiä - mutta vain niillä nopeuksilla.

Pähkäilin kokeilujen jälkeen, että eturenkailla on ajettu nyt kolme talvea ja noin 40 000km. Jos renkaita olisi vaihdettu säännöllisesti ristiin, vastaava renkaiden rasitus olisi saatu aikaan ristiin vaihtamalla ehkä 60 000 - jopa 80 000km ajolla, Nyt olen pitänyt samoja renkaita vetävällä etuakselilla koko ajan.

Näin laskien 3 talvea ja 60 000km alkaisivat puoltaa renkaiden vaihtoa. Hyvästä kulutuspinnasta huolimatta.  Laitoinkin itselleni harkintaan joko vaihtaisin koko kierroksen renkaita jo nyt keväällä uusiin Hakkapeliitta 8 sarjaan. Katsotaan kuinka äijän käy -saanko aikaiseksi. (Ennen vanhaan 1970- luvulla moista ajattelua olisi pidetty äärimmäisenä tuhlauksena, kun kulutuspintaa vain on...)

 

 

comments powered by Disqus