Uusimmat blogijulkaisut

Maaliskuu petrasi Lapin liikennekelin.

Helmikuu 2014 oli täällä Lapissakin normaalia huomattavasti lämpimämpi. Ukan omalla sääasemalla ei ole tilastotietoja kuin viideltä täydeltä vuodelta, mutta tämän vuoden helmikuun keskilämpötila -5 astetta oli viisi astetta seuraavaksi lämpimintä lämpimämpi. Naruskan normaali helmikuu on keskilämpötilaltaan -15 - -20 astetta, eli viitisentoista astetta oltiin lämpimän puolella.

Tämä huomattiin epänormaaleina liikennekeleinä näillä perillä. Kuukauden aikana ehti olla muutamakin loskakeli ja äärimmäisen liukas peilijääkeli, koska muutokset tiestön kunnossa olivat tienpitäjiä nopeampia monena päivänä. Kuitenkin voi kokonaisuutena sanoa, että hyvin hoidetut ovat Lapin tiet peilattuna tähän nykymenoon muilla yhteiskunnan hoitamilla aloilla.

Maaliskuu alkoi lauhana ja lumisateisena, mutta ei aivan sellaisina räkäkelipäivinä, joita helmikuu sisälsi liian kanssa. Viimeinen kulunut viikko onkin sitten ollut teiden ajettavuutta ajatellen parasta mahdollista, kun yöpakkasta on ollut -30 asteen tietämissä, eivätkä päivälämpötilatkaan ole kiivenneet plussalle asti. Sellainen lämpötila pitää tienpinnat jäässä.

Itä-Lapin tiet ovat ainakin Kemijärvelle asti erittäin hyvässä kunnossa, kun heitimme tämän viikon maanantaina Mummelin kanssa lyhyen kaupunkikeikan. Talvikeli ei näistä aurinkoisista talvipäivistä juurikaan paremmaksi voi muuttua.

Lauha helmikuu ja lauhahko maaliskuun alkupuoli tekivät sen verran kevään tuntua ja luonnon sekoilemista kalenterissaan täälläkin, että viikko sitten huomattiin Retkeilymajan tontilla pajunkissoja, jotka ovat etuajassa viikkotolkulla normaalista. Muita kevään merkkejä on vähänlaisesti, koska lunta on lumimittarissa 80 senttiä. Lumen määrä lisääntyy loppuviikosta, jos ennusteet täsmäävät. Ukka on saamassa kaipaamansa metrin mittariin, jos tässä toive toteutuu. Katsotaan.

Kevään tulo ikäänkuin normalisoitui edellä kerrotusti. Talvi siis jatkuu Lapissa. Se on normaalia, kun katsoo kalenteriin. Maaliskuun kuuluukin olla talvikuukausi ja normaalit kevään merkit kuuluvat huhtikuulle. Ja sielläkin mieluummin loppukuulle.

Tänne jos joku suunnittelee autolla lähiviikkoina matkustavansa, niin rengasvalinta on helppo: talvirenkaat alle ja piste. Pajunkissoista huolimatta.