Kirjoittaja Sami Eiste
Uusimmat blogijulkaisut

Lunta!

Sitä näköjään saa mitä ei edes tilaa,

Oltiin tuossa Hämeessä alkuviikko varsin lumettomassa säässä. Tiistaina sitten ripsutteli pieni härmä maahan ja samaan aikaan alko tulla uutisia - "Loppuviikosta 20 cm lunta pääkaupunkiseudulle...... Lumijumi! 30 cm lunta pääkaupunkiseudulle." Kun torstaiaamupäivällä lähdimme sitten ajamaan kohti Helsinkiä, määrä oli jo 50 cm:ssä.

Ajoin auton kadunvarsiparkkiin hienoisessa lumisateessa torstai-iltana viiden maissa ja siinä se on saanut ollakin koko tämän ajan. Perjantain pidin IT-työläiselle mahdollisen etäpäivän. Eilen kävin sitten kaivamassa auton lumesta, jota olikin tullut ihan riittävästi. Puoli tuntia meni kaivaen varmistamiseen, että kyseessä oli edes oma auto. Kokonaisuudessaan kaivuu-urakkaan meni puolitoistatuntia. Onneksi nyt ei ole tullut lisää eli Huomenaamulla ei tarvitse tehdä työvaatteissa samaa kaivuu-urakkaa uudestaan. Hiki nimittäin tuli.

Jääpito edelleen mietityttää. Hämeestä lähtiessä oli pienehköllä yhdystiellä paljasta jäätä ja varovasti oli ajettava. Tosin, vaikea sanoa, olisiko millään kitkarenkaalla siinä kohtaa ajettu yhtään ronskimmin. Hakkapeliitassa parempaa verrattuna edellisiin Continentalin kitkoihin, näin pienellä koeajolla, on kuitenkin kiihdytys lumella. A-Mersun luistonestohan on varsin herkkä eikä sitä edes saa järkevästi pois. Continentaleilla kiihdyttäessä luistonesto otti heti kiinni ja meno pysähtyi siihen. Hakkapeliitat pitävät paljon paremmin tässä suhteessa eikä menonesto riehaannu niin nopeasti. Huolena on nyt edelleen sivuttaispito ja puskeminen. Tähän käytökseen saadaan varmaan jatkoselvyyttä jo huomenna.

Edelleenkin on pakko ihmetellä kuinka hiljaiset renkaat ovat. Lumella ajaminen vielä pehmentää ääntä entisestään. Sivutuuli vaikuttaa autoon kyllä enemmän kuin kesärenkailla. No, ovathan talvikiekot korkeammat, kapeammat ja varustettu korkeammalla palakuviolla.

Ei muuta kun, hyviä talvikelejä. Nyt viimeistään täytyy vähentää nopeutta ja lisätä turvavälejä.

comments powered by Disqus