Uusimmat blogijulkaisut

Lumipöly lentää Lapissakin.

Eivät ole liikennemäärät täällä Pohjois-Suomessa etelän luokkaa. Kevyt lumi aiheuttaa täällä kuitenkin samat ongelmat kuin muuallakin, vaikka mittakaava hieman pienempi onkin. Ja lunta täällä on viimeisen viikon aikana tullut reippaanlaisesti. Se on myös poikkeuksellisen kevyttä, eli hyvin lentävää sorttia.

Ukan lumimittarissa Naruskalla on lunta 36 senttiä. Tuulisia kelejä jos lähipäiville tulee, niin kymmenen sentin päällimmäisin lumikerros kaikkialla on höyhenen kevyttä pakkaslunta, joka ei paikallaan tuulessa pysy. Eikä tämä lumi lennä auralla ajoradalta juuri mihinkään, eli pölyävää lunta piisaa.

Riekko tietää tuiskua. Niitä ei ole näkynyt Mummelin työmatkoilla Sallan alueella. Tänään teikkaili Naruskantiellä kuitenkin yksinäinen pyy, jonka sääennuste tulevista keleistä ei ole Ukalle tuttu. Lumi kuitenkin pölyää autoliiketeen ilmavirran ansiosta haitaten niin perässä ajamista kuin kohtaamistilanteitakin. Pyyllä on talvelle hyvä suojaväri havaittavuuden kannalta. Riekko on valkoinen, joten niitä jää helpommin autojen alle silloin, kun ne tulevat tieurille tuiskuja ennustamaan...

Ajokelit ovat pakkasen myötä Lapin alueella kohtalaiset. Ennusteet kymmenelle tulevalle päivälle lupailevat pakkasta ja lunta, joten rämpsykelit ovat onneksi takana.

Joululiikenteeseen lähtijät voivat kuitenkin varautua siihen, että jos Lapissa lähimmän viikon aikana ei sataisikaan uutta lunta, niin vanhaa irtonaista on riittämiin lumipölyä aiheuttamaan. Aikataulut siis väljiksi, olipa pidempi tai lyhyempi siirtyminen suunnitteilla...