Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Lumikaaos jäi jonnekin muualle?

Kartta lumensyvyydestä Suomessa kertoo tilanteen hyvin. Runsas lumentulo on keskittynyt eteläisessä Suomessa vain erittäin pienelle alueelle. Ja tuo alue on pääkaupunkiseutu, jossa liikenne kärsii siitä kaikkein eniten. Turussa päätiet ovat jopa paljaita, kun höyhenen kevyt pakkaslumi ei kerry, autojen vauhdin pyyhkiessä sen saman tien pois. Kaduilla lunta sentään on, muttei ongelmaksi saakka. Sentti pari lunta ei kuulu vielä saada Suomea sekaisin.

Malttia sekä tarkkaavaisuutta kuitenkin tarvitaan. Pöllyävä lumi saatta haitata liikennettä, ja tien pinta on paikoin kiillottunut jäiseksi. Ainakin täällä ovat autoilijat ottaneetkin tilanteen oikein, ja turha kiire on jätetty pois. Itse olen ollut liikkeellä Nokian R kitkarenkallisella autolla, ja yllättynyt positiivisesti. Niillähän pääsee liikkeelle tässä kelissä lähs yhtä hyvin kuin nastoilla, ja lumisilla paikoilla jopa paremmin. Ainoa varottava tilanne nastoihin tottuneelle on jarrutus lumettomalla mutta liukkaalla paikalla. Siellä kitkarengas ei ole nastan veroinen.

PS: Tilanne tänään keskiviikkona vähemmän liikennöidyltä sivukadulta, kun lumisadealue on jo väistymässä täältä etelästä. Lunta on, muttei kuitenkaan paksusti, ja hyvillä renkalla sekä järjen käytöllä pärjää mainiosti:

Turkua Nuutinpäivänä

 

comments powered by Disqus