Uusimmat blogijulkaisut

Loistavaa pitoa, turvallista ja hiljaista talviajoa: Sähköautoilijat ry tutustui Nokian Hakkapeliitta 10 EV -nastarenkaaseen

Uudet Nokian Hakkapeliitta 10 EV -nastarenkaat pääsivät tositoimiin, kun Sähköautoilijat ry:n puheenjohtaja Kirsi Immonen ajoi niillä helmikuussa koko Suomen halki aina Nuorgamiin saakka. Sähköautoilijoiden perinteinen Winter Tour ajettiin alusta loppuun olosuhteissa, joissa toimivia ja turvallisia talvirenkaita eniten tarvitaan. Renkaiden hiljaisuus ja pito vakuuttivat ensimetreistä lähtien. Nokian Hakkapeliitta 10 EV -nastarenkaat sähköautoille sekä saman tuoteperheen Nokian Hakkapeliitta 10 ja Nokian Hakkapeliitta 10 SUV -uutuusrenkaat henkilöautoille ja katumaastureille saapuvat kauppoihin syksyllä 2021.

Koko maan kattava reilu lumipeite tarjosi kaikille Winter Tourin osallistujille mahdollisuuden todelliseen talviajoon jo matkan alussa myös Etelä-Suomessa. Sähköautoilijat ry:n puheenjohtajalla Kirsi Immosella oli autonsa alla uunituoreet Nokian Hakkapeliitta 10 EV -renkaat, jotka on räätälöity nimenomaan sähköautoja varten. Kun ensimmäisen tauon aika koitti, fiilis oli innostunut.

”Ensituntuma Hakkapeliitta 10 EV -renkaisiin oli erinomainen. Sähköautoissa häiritseviä taustaääniä kuuntelee herkällä korvalla, koska moottorin melu ei ole peittämässä muita ääniä. Renkaiden yllättävän hiljainen äänimaailma lupasi hyvää kuskin ja apukuskin korville loppumatkaa kohti”, kertoo Immonen.

Sähköautoilijat ry:n puheenjohtaja Kirsi Immonen sai alleen uunituoreet Nokian Hakkapeliitta 10 EV -nastarenkaat.

Talvikelit ja White Hell -testikeskus punnitsivat renkaiden toimivuuden

Autokunnan matka jatkui kohti pohjoista kirpeässä kelissä. Pohjolan talvi ja vaihtelevat kelit laittoivat kaiken tiellä liikkuvan kaluston todelliseen talvitestiin, ja nastarenkaan ominaisuuksille oli käyttöä. Nokian Hakkapeliitta 10 EV:n vakaa ajettavuus tuntui Immosen mukaan kuskin penkin välityksellä luottamusta herättävältä. Myös renkaan pito-ominaisuuksia koeteltiin tositilanteissa, sillä tiet olivat paikoin todella liukkaita, ja monet rampit ja risteysalueet kiiltelivät jäisinä aura-autojen ja liikenteen jäljiltä.

”Testasimme joskus tarkoituksella, ja joskus ei niin tarkoituksella, nastojen pitävyyttä. Neliveto ja tuplanastateknologia olivat vakuuttava esitys, ja liikkeelle lähdöt jäivät mieleen lähinnä eleettöminä ja helppoina, vaikka viereisillä kaistoilla sudittiin. Kun matka taittui Levin ja Inarin kautta kohti Utsjokea, lumipyryn keskellä oli pakko hymyillä, sillä renkaat tuntuivat hyviltä ja turvallisilta alla”, Immonen summaa.

Winter Tour vei Kirsin Tesloineen Suomen halki aina Nuorgamiin saakka.

Suomen sähköautoilijoiden reissun kohokohta oli vierailu Nokian Renkaiden Ivalon White Hell -testikeskuksessa. Yli 700 hehtaarin kokoinen testialue on maailman suurin ja monipuolisin talvirengastestialue, jossa renkaita testataan heti kehityksen alkuvaiheesta alkaen. Renkaiden toimivuutta kokeillaan esimerkiksi kiihdytyksissä ja jarrutuksissa sekä erilaisissa kaarteissa ja mäissä. Myös pitoa testataan erilaisilla alustoilla sekä jäällä, lumessa ja sohjossa.

”Yksi aikuisiän unelma rata-ajosta toteutui, kun pääsimme kokeilemaan sähköautoa jääradalle. Loistavan luistoneston ja hyvin pitävän nastarenkaan yhteispelillä jääradalla ajaminen oli opettavainen kokemus, josta jää vinkkejä omaan ajamiseen myös jatkossa”, iloitsee Immonen.

Myös muut Ivalon jääradalla Hakkapeliitta 10 EV -nastarenkaita testanneet Winter Tourin osallistujat olivat vaikuttuneita. Erityisesti kehuja keräsivät hurja pito jäällä ja hyvä ajettavuus.

Nokian Hakkapeliitta 10 EV -talvirengas piti pintansa tiukemmassakin paikassa ja jäisellä radalla.

Pitkä toimintasäde ja turvallinen pito avittivat matkantekoa erämaateillä

Seurueen matka jatkui testikeskusvierailun jälkeen vielä pohjoisemmas, Nuorgamiin asti. Pitkillä erämaasiirtymillä Hakkapeliitta 10 EV -renkaan matala vierintävastus oli Immosen mukaan olennainen osa matkustamisen helppoutta, koska varsinkin sähköautolla liikkuessa pieni kulutus ja siten parempi toimintasäde ovat tärkeässä roolissa latausasemien välillä liikuttaessa.

Pimeällä paluumatkalla sattui koko reissun hurjin tilanne, kun valtava hirvi joutui törmäyskurssille Kirsin auton kanssa. Tilanteesta selvittiin ilman henkilövahinkoja, koska väistön ja kovan jarrutuksen ansiosta hirvi osui vain auton oikeaan sivuun.

”Renkaan loistavan pidon ansiosta saimme ensinnäkin väistettyä hirveä ja lisäksi pysäytettyä auton ennen lähestyvää tienreunaa tien liukkaudesta huolimatta. Peili irtosi rytinässä ja oveen tuli jälkiä. Turvallinen talvirengas mahdollisti matkan jatkumisen pelkillä pienillä peltivaurioilla”, Immonen sanoo.