Uusimmat blogijulkaisut

Liukkaista liukkain keli Naruskalla.

Eipä jaksanut Naruskan ja muunkaan Lapin alueen talvi pitää otettaan, vaan plussakeli vesisateineen muutti jo hyviksi muuttuneet talvikelit liukkaiksi. Lämpötilaltaan suvesi täkäläisittäin niin paljon, että lumipintaiset tiet muuttuivat vuorokaudessa kirkkaalle märälle jäälle, jolla ei voinut tänään ajella kuin kieli keskellä suuta. Ja maksiminopeus oli nelivetoautollakin nastarenkaat alla kuuttakymppiä.

Ukka kävi testikierroksen rouvan Subarulla, jonka tankkaaminen oli ohjelmassa. Onneksi aikataulu oli kiireetön, koska oikeasti tie kotoa Kotalankylään oli niin liukas, että vaikea on liukkaampaa löytää koskaan mistään. Ei hiekanmuruakaan ja märkä jää, joten nastattomalla renkaalla olisi ollut huutavassa hukassa. Ja nelivedon puuttuminen olisi pudottanut maksimivauhdit reippaasti kuudenkympin alle, kuten harvojen vastaantulijoiden vauhdista saattoi päätellä. Myös rekkamiehet olivat mitä ilmeisimmin kelit tietäen jääneet vapaan viettoon, ettei kallis kalusto löydy ajoradan ulkopuolelta.

Nordmanin nastarenkaat selvisivät Foresterin nelivedon alla kympin arvosanalla. Tuli tehtyä muutama jarrutuskokeilukin suorilla tieosuuksilla, kun muuta liikennettä ei näköpiirissä ollut. Hyvin toimivat renkaat lukkiutumattoman jarrujärjestelmän parina.

Kännykkäkameran kuvat eivät laadullisesti ehkä kerro asioiden todellista laitaa, mutta ovatpahan jonakin. Sallan ja Savukosken väliselle päätielle päästyäni tartuin linja-autopysäkillä sen verran luuriin pysähdyksissä, että ilmoitin tien kunnosta Tienpitäjän linjalle. Numerohan on se joskus aiemminkin mainittu 0200 2100. Siellä otettiin liukkaustiedot asiallisesti vastaan ja Ukka vihjaisi vielä, että urakoitijaa on syytä muistuttaa ketjuista rattaille ennen Naruskantielle lähtöä.

Naruskantie luistinratana...

Kävin tuossa ehtoolla pimeän ratoksi viemässä tienlaitaan kynttilän valaisemaan piharisteystä. Samalla tuli otsalampun valossa tarkistetuksi, että hiekoituspyyntö oli toteutunut Ukan kotiin tulon jälkeen. Otsalampun valossa asia tuli todennettua kamerallekin...

Hiekka helpottaa...

Vesikeliä näyttää lähiajat piisaavan, joten Naruskan rapian kahdenkymmenen sentin lumikerros on hupenemassa, eikä maantien kunnon lähipäivinä voi odottaa ainakaan paranevan. Lapin tiestöllä on tällä hetkellä paikoin haastavat kelit, jotka täällä ajelevan kannattaa pidellä mielessä...