Kirjoittaja Terhi Puusaari
Uusimmat blogijulkaisut

Lisää vaaratekijöitä

Selailin tässä iltapuuhina läpi valokuvia, joita on viimeisen puolen vuoden aikana tullut näpsittyä. Kuvista pystyy kyllä tietämätönkin päätellä, miksen ole aiemmin niitä lajitellut koneelle: Kolmet häät, joista viimeisimmät omat, yhdet rippijuhlat, muutamat synttärit, Oriflamen tapahtumia, illan istujaisia, yksi eläintarhareissu. Toki muutamia maisema kuviakin oli tullut otettua. Kiirettä on siis pitänyt.

Ähtärin kuvien jälkeen löysin kuvan hirvestä. Kuva ei ollut eläntarhassa otettu vaan tuossa VT13:lla. Käytiin eläintarhassa kesäkuun alussa ja kuumana päivänä lähestulkoon kaikki eläimet nukkuivat varjoissa. Kun päästiin kotikulmille Veteliin, suunnilleen Kemoran moottoriradan kohdille, kaksi nuorta hirveä jolkutteli tien yli. Tai oikeastaan toinen niistä ei aikonutkaan mennä tien yli vaan pällisteli meitä siinä tiellä pitkän aikaa. Minä ajoin ja huomasin onneksi hirvet jo kaukaa ja luruuttelin lopulta ihan lähelle ennen, kuin pysäytin auton. Ehdin ottaa vielä kamerankin laukusta ja napata muutaman kuvan. Olisi ollut hyvä paikka nousta autosta ja kuvata hirviä oikein ajan kanssa. Niitä ei nimittäin läsnäolo näyttänyt pahemmin, hehheh, hirvittävän ja tuulilasin läpi kuvat ei oikein onnistuneet. Koska olimme mutkassa, jossa näkyvyy eteenkin minusta katsoen taaksepäin oli heikko, hätyyttelin hirvet tööttäilemällä metsän puolella ja jatkoimme matkaa.

 

Peurojen tai hirvien tapaaminen maantiellä ei ole mitenkään poikkeuksellista täällä meillä päin. Veteli-Perho välillä peuroja saattaa nähdä jopa päivittäin. Onneksi peurojen aiheuttamat vahingot kolaritilanteessa jäävät yleensä pieniksi. Pieni eläin kuitenkin hirveen verratuna.

Hirviäkin näkee suhteellisen usein. Eipä taida olla 50 kilometrin säteellä hirvistä varoittavaa liikennemerkkiä, jonka vaikutusalueella en olisi hirviä nähnyt. Varsinkin näin jahtiaikaan hirvet liikku paljon ja saattavat tulla nopealla vauhdilla tielle. Kannattaa suosiolla pudottaa sitä vauhtia, kun sellaisen merkin tienpäällä näkee. On turha luottaa pelkästään hyvien renkaiden tuomaan lyhyeen jarrutusmatkaan. Vauhdin ja näkyvyyden on oltava sellaiset, että ehtii reagoidakin ajoissa. Tai ainahan voi ripustaa autonsa täyteen hikisiä sukkia, jos se vaikka tepsisi...

http://www.autobild.fi/artikkeli/13123/peurakolarit-seis-hikisukkien-avulla/
comments powered by Disqus