Uusimmat blogijulkaisut

Lauhat käväisi, mutta talvikelit jatkuvat.

Lappi sai muutama päivä sitten föönituulen mukana rapiat puolenkymmentä lämpöastetta vuorokaudeksi. Tarpeeksi ei tuulinen keli kuitenkaan vielä kevättä saanut eteenpäin täällä Naruskalla, vaan meidän oma soratiemme piti jäisen pintansa vielä koko leveydeltään jäisen kiiltävänä.

Hakkakaseille tällainen jäinen hiekoittamaton tie ei nelivetoauton alla haittaa tee, vaan kulku on vakaata. Edes polanneurat eivät tänään yrittäneetkään laittaa Ukan Lexusta vikuroimaan, vaan kulku oli kuin kiskoilla. On ne vaan hyvät nuo kasit.

Aurinko kiipeää jo korkealle, joten ainoa haittaava tekijä alkaa pilvettömällä kelillä olla tinpinnan kiiltely ja  myös tien laidoilla oleva hohtava hanki pistää jo kaipaamaan aurinkolaseja. Tänään ei niitä päässä kirkonkylän kauppareissulla ollut, mutta hyvinpä tuota pärjäsi ilmankin.

Kiiltää, kiiltää...
Ei vielä kevätarinko, vaikka kirkkaana paistaakin Naruskantiellä.

Tällä viikolla on ollut poliisilla tehovalvontaa puhelimen käyttämisen merkeissä autolla ajettaessa. Syytä onkin virkavallan hieman kännykkään puhumista ajon aikana valvoa, koska luvattoman monella vastaantulijalla on luuri kädessä ja jutut meneillään ilman handsfree-laitteita.

Ukkahan on ratkaissut oman ja perheenjäsenten puhelinturvallisuuden autoissa bluetooth-laitteella, jonka saa kiinnitettyä aurinkoläppään tai muuhun sopivaan paikkaan auton ohjaamoon. Ukan pirssissä on helppokäyttöisimmäksi paikaksi osoittautunut juuri aurinkoläppä.

Kun tähän Olixarin laiteseen tulee puhelu, niin se avautuu painamalla laitteen keskimmäistä painiketta lyhyesti. Puheyhteys on selkeää molempiin suuntiin. Laitteessa on myös iso akku, samaa kokoa kuin puhelimissakin. Ukka on kytkenyt laitteeseen kiinteän virransyötön, joten laite ei sano kesken kaiken yhteistyösopimusta irti, kuten korvamallin pienemmillä laitteilla toistuvasti tapahtui.

Ladattuna kyseisen Olixarin valmiusaika on satoja tunteja. Puheaikaa on myös useammaksi tunniksi akulla. Ja kun virtaa tulee usb-piuhalla ajon aikana, ei puhelut kesken katkeile.

En ole kyseisen laitteen markkinamies, mutta kerron tässä kuitenkin myönteiset kokemukseni jo ainakin vuoden ajalta. Ja perheenjäsenillä on omissa autoissaan olevista samanlaisista laitteista myös pelkkää positiivista palautetta sanottavana. 

Bluetoothlaite.

Talvikelit tai kesäkelit, niin puhelinta on syytä käyttää näillä laitteilla, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä. Halpa hinta verrattuna siihen, että virkakunta kirjoittaa rikesakon, jonka hinnalla näitä saa ostaa vaikka kaksi, jos yhdellä ei toimeen tule. Mieluummin neljäkymppiä tämmöiseen kuin valtion sakkokirstuun vielä suurempi summa.

Turvallista matkaa. Ja Lappiin tulevilla kannattaa etelästä lähtiessään muistaa, että täällä tulee talvi vastaan viimeistään Lapin maakunnan rajan ylittämisen jälkeen. Lunta on metrin verran Lapissa kaikkialla.