Kirjoittaja Laura Pystylä
Uusimmat blogijulkaisut

Lasinpesuneste, piileekö siellä ajoturvallisuus- ja terveysriski?

Nyt kun tuolla tiellä kura lentää, on syytä tarkastaa lasinpesunesteen riittävyys säiliössä. Taannoin tartuin huippuhyväksi tehtyyn tarjoukseen, jossa ison pesunestekanisterin (10l) sai muutamalla eurolla. Jos olisin tiennyt mitä litkua ostin olisin jättänyt ostamatta ja ottanut sen lady lasolin siitä vierestä muutaman euron hinta erolla. Joku joskus sanonut että hyvää ei saa halvalla, tähän se ainakin osu ja uppos.

Lasinpesunestesäiliötä täyttäessäni tottakai nuuhkaisin pullonsuusta, mille tuo aine tuoksuu (näin teen mm. huuhteluaineellekin) ja samalla silmissä vilisti kun hengitys melkein salpaantui, mikä JÄRKYTTÄVÄ haju. Ajattelin, että josko se siellä säiliössä muuttuisi ja ajaisi asiansa. Myöhemmin kun olimme liikenteessä, ja olin unohtanut tuon haisteluepisodin piti tuulilasia alkaa putsaamaan. Kesken ajon suihkutin pesunesteet tuulilasiin ja hetken päästä se katku oli jälleen omissa sieraimissa ja hetken tuntui, että myös pääkopassa. Keskittymiskyky autolla-ajoon katosi hetkeksi. Tutkin netistä minkälainen vaikutus lasinpesunesteellä on keskittymiskykyyn ja kyllähän siellä tukea sain omalle ajatukselle.

Pesuneste oli todennäköisesti metanolipohjainen ja sitä kun ei tarvinnut edes laimentaa (oli vielä korkealla pakkasrajalla).  Tuon artikkelin otsikko oli "Metanolipohjainen tuulilasinpesuneste on terveysriski" ja juurikin tämä kohta tekstistä kolahti omalle kohdalle "

Myrkyllisen nesteen käytöstä aiheutuva myrkytystila saattaa ilmetä muun muassa sekavuutena, mikä haittaa autoilijan suoriutumista liikenteessä. Kuskin lisäksi oireet tekevät hallaa erityisesti lapsille sekä raskaana oleville naisille".

Herää vain kysymys, Miksi tällaisia saa meillä Suomessa vielä myydä? Ruotsissa niiden myynti on ollut kielletty jo vuosia.

comments powered by Disqus