Uusimmat blogijulkaisut

Lappi muuttumassa talvitestausalueeksi.

Ukka on otsikoinut tekstin noin siksi, että Lapissa on ollut lumettomin marraskuu kuuteenkymmeneen vuoteen. Se on pitkähkö aika säähistoriassakin ja osoittaa, että olosuhteet ovat tosi poikkeavat. Meillähän on ehtinyt käydä lumi maassa ja pahat kaljamakelit jo muutama viikko sitten, mutta sitten alkoivat viime vuosien tyypilliset humpausliikkeet talventulon kanssa, eivätkä ensilumet maassa pysyneet.

Nyt ovat kelit muuttumassa 24.11.2018 sataneen toisen lumikierroksen ansiosta taas talvisiksi. Ja talven ote ainakin lumen muodossa on vankistumassa, koska lumisadealue on liikkumassa Lapissa niin, että minunkin yksityisen sääaseman lumenpaksuudeksi mittasin tänään jo 7 senttiä. Ja tiet ovat muuttuneet lumen myötä talvisiksi, kun aurauskalusto ei liioin ole lumien tulon jälkeen tällä kotitiellämme käynyt auraamassa. Se ei mielestäni ihan välttämätöntä olekaan, koska ihan terveellistä on se, että pieni lumimäärä polkeentuu tien pintaan. Se voidaan seuraavien lumisateiden jälkeen käydä sitten vaikka simmacilla vetelemässä tasaiseksi niin, että muutamat paikat tasaantuisivat urista, joita varsinkin raskas liikenne taas tienpintaan muodostelee. Painorajoitukset kun ovat pois, niin puu huilaa Naruskaltakin poispäin minne meneekään.

Viikonlopulla olimme emännän kanssa käväisemässä poijjjan perheen luona Rovaniemen Tapionkylässä. Sunnuntaina palaillessamme iltapäivällä sieltä Naruskalle, löytyi yksi paikka, missä tie oli kiillottunut niin liukkaaksi, että Lexuksen R3 kitkarenkaiden sivuttaispito lopahti. Onneksi vain lyhyellä matkalle, kun paikka liikenteellisesti oli hiljaa ajettava muutoinkin, kun kyse oli liikenneympyrästä. Olipa pyhäpäivän vähempikin liikennemäärä saanut kiertoliittymän pinnan peililasijäälle, joka muistutti kolmen viikon takaisesta lasikaljamasta täällä kotitiellämme. Nyt ei auton hallinnan menettämisestä kokonaan ollut pelkoa, mutta olipa sivuttaispidon loppuminen lyhyeltikään muistutus siitä, että tilannenopeudella on iso merkitys liukkaassa paikassa renkaalla kuin renkaalla. Hiekkakitkaa kun ei oltu ympyrään pyhäpäivänä vielä iltapäivälläkään järjestetty, niin pieni ansa tiellä ajaville oli viritettynä. Hyvin sitä loppumatkan muisti, että ainakin risteykset on otettava huolella...ja kotiin selvittiin formuloitten lähtöön.

Kaamos kun on täällä Lapissa nyt valtaamassa alaa, niin aurinko paistaa sen vähäisen tuntimäärän, mitä se nyt yleensäkään ollenkaan näkösällä käy tosi matalalta. Ja sehän pilvettömällä säällä häikäisee, joskaan ei ehkä kevätauringon teholla. Mutta kun matalalta paistaa, niin haittaahan se. Eli jos lähtee täältä ajelemaan etelään päin kirkkaalla aurinkopaisteella, niin aurinko paistaa matalalta ja silmiin. Lapin lumi vielä kertaa valon määrää nyt, kun lumi taas maassa on.

Kotalankylän aamupäivän aurinkopaiste etelään ajettaessa. Tien oikeassa laidassa uusin tämän alueen tiesääasema kameroineen.

Meillähän käväisi jo rapian parinkympin pakkasennätyskin Naruskalla tällä viikolla. Sellainen keli tekee tiet nahkeaksi, eikä ole renkaiden kanssa pienintäkään ongelmaa. Pakkanen kuitenkin kesti vain vajaan vuorokauden, eli oli lyhyt kähäys. Nyt on vuorossa lumituiskua lauhtumisen seurauksena. Ja lauhtuminen tunnetusti taas muuttaa keliolosuhteet liukkaammiksi. Eli hyvät reenikelit pitkää talvea ajatellen, olettaisin.

Kotiperillä on kaikilla teillä voimassa talvinopeusrajoitukset kahdeksankymppiä. Sitä nopeutta kun ei ylitä, ja kun hiukan hillitsee vauhtia keliolosuhteiden mukaan alaspäin, niin kyllä pärjätään. Tätä kirjoitettaessa emäntä hyppäsi Subaruunsa ja lähti Hakkakaseilla kokeileamaan tuiskulumen rengaspitoa. Ei tosin pitkälle tällä kertaa, 50 kilometriä edestakaista matkaa Saijalle ja takaisin iltapiiriä pitelemään.

Kuukauden päästä ei ole vuodenvaihtuminen kaukana. Joulu on jo silloin takana. Ja päiväkin kukonaskeleen ja toistakin pidempi kuin kaamoksessa joulun alla lyhyimmillään. Joulunpyhät ovat nyt niin pitkän viikonlopun yhteydessä, että pitkämatkalaisen jouluviettäjän on varaa valita turvallisin ainakin menopäivä joulun viettoon, jos kelit sattuvat hankaliksi. Se on joulussa tämä kalenteri, että heilahtaa, ajattelen minä...

Ajelkaapa rauhallisesti ja keliolosuhteet huomioiden, missä ajelettekin!