Uusimmat blogijulkaisut

Lapin talvikeleissä Telkkä mukana.

Olen pidellyt hiljaisempaa eloa täällä Nokian blogissa. Osasyynä on, että olen ollut muutaman viikon ajan enempi jalkamiehenä oman autoni ollessa "varikolla". Lexuksen automaattilaatikkoon tuli joku nykimisvika, jonka diagnosointi Rovaniemellä kesti oman aikansa. Nyt vika on tiedossa, mutta osat tilauksessa ulkomailta, joten olemme emännän kanssa saaneet etuajassa tutustua olotilaan, että huushollissa on tulevaisuudessa vain yksi auto. Sellainen suunnitelma on toteutettavissa sitten, kun vaimoväen eläkepäivät parin vuoden sisään toivottavasti toteutuvat.

Liikkumiskokemuksia autoilemalla on toki kertynyt minullekin, koska eihän se emännyyden Subaru työajoissa ole kuin isoimman osan arkipäivistä ja satunnaisesti viikonloppuisin. Ja kahdestaan kun olemme liikenteessä, niin lähes aina istun silloin kuljettajan paikalla. Se sopii vaimollenikin, koska hän ajaa riittävästi kilometrejä työnsä vuoksi. Ja minä vuorostani "ajan" myös repsikan paikalta, joten yhdessä liikkuessamme meidän kummankin on turha ajaa, vaan vaimo saa silloin ajolevon.

Käväisimme parisen viikkoa siten viikonloppureissun Länsikairassa, eli Kemi-Tornio-Haaparanta -suunnilla. Käytän nykyään ajaessani Telkkä -nimistä sovellusta ainakin pidemmillä reissuilla, kun sillä välttyy niiltä vahingoilta, että laukaisee peltipoliisin salamavaloja. Niin itselleni kävi viimeksi kesällä Rovaniemellä, kun ajelin muutaman mökkirakentajan apuna hänen autollaan peräkärry perässä rakennustarvikkeiden haussa. Salamavaloa emme nähneet, eli tarkasti en edes tiedä, missä nopusrajoituksen rikkominen tapahtui. Ylitys tuli ilmi, kun rikesakkoa tarjottiin auton omistajalle postitse. Tapahtumapäivä oli juuri se, jolloin kuljettajana toimin minä, eli rikesakko tietenkin oli minun vastuillani. Sieltäpä se virkakunnalta kiersi sitten maksettavaksi itselleni. Maksun suoritin tietenkin rutisematta, mutta maksaessani ajattelin niinkin päin, että 170 €uroa olisi voinut tulla käytetyksi muuhunkin. Mainittakoon, että rikesakkoreissulla Telkkä ei käytössä minulla ollut.

Pikkuylityksestä kun tuossa edellä olevassakin kyse on, niin samanlaisia pikkurikoksia välttääkseni pidän Telkkää erinomaisena puhelinsovelluksena. Sovelluksia on muitakin, mutta käyttökokemuksia minulla on vain tästä. Ja olen siihen ihan tyytyväinen. Puhelin näyttää sen puhelintelineessä näkökentässä ollessaan selkeällä mustalla pohjalla oikean nopeuteni. Ja olipa nopeuteni tismalleen liikennemerkkien mukainen tai ei, niin neljäsataa metriä ennen peltipoliisia sovellus kilauttaa selkeän äänimerkin. Ja jos valvontapistettä lähestyessä nopeus on yli sallitun, valkoiset numerot puhelimen näytöllä ovat kirkkaanpunaiset siihen asti, kunnes nopeus on sovitettu lailliseksi. Noilla tiedoilla jos vielä ajaa ylinopeutta, niin sitten on tarkkaavaisuudessa enemmänkin tarkasteltavaa...

Oikean nopeuden olessa 80 km/h näyttää Subarun nopeusmittari talvirenkailla 85 km/h.

Puhelin kuluttaa jonkin verran enemmän virtaa sovelluksen päällä ollessa. Kummassakin autossamme on latausongelma poistettu tupakansytyttimeen liitettävällä isommalla jakajalla. Subarussakin jakoa riittää kahdelle puhelimelle, handsfree -laitteelle ja vielä kamerallekin, joka kuvaa ajotilannetta tuulilasin läpi tauotta silloin, kun autolla ajetaan. Jakajan kun saa ostaa viidellätoista €urolla, niin latausongelmien kanssa ei tuskailemaan kannata alkaa. Subarussa on kojelaudan päällä iso tavaraboksi, josta johdot ylttyvät näkyvyyttä haittaamatta kaikille edellä kerrotuille laitteille. Tarpeellisille sellaisille mielestämme.

Kamera repsikan puolelta nähtynä. Kuljettajan näkökentässä kamera jää taustapeilin taakse, eli ei haittaa havainnointia.

Siinäpä tuli samalla annettua jollekin joululahjavinkkejä. Varsinkin omissa autoissamme käytössä olevat Olixarin handsfreelaitteet ovat käyttökelpoisimmat mahdolliset, koska se on siirrettävissä tarpeen mukaan autosta toiseen. Samanlasia kun ovat meillä rouvan kanssa, niin olen omani merkannut punaisella teipillä, ettei vahingossa yritä kytkeä bluetoothia väärään laitteeseen, kuten joskus meinasi tapahtua. Olixaria ja siihen rinnastettavaa laitetta tarjottiin hiljattain parillakympillä, joka on nykyrahoissa pikkuhinta siitä turvallisuudesta, jonka puhelimen käyttäminen laillisesti ajaessa laitteella mahdollistuu. Valmiusaikaa 1600 tuntia ja käyttöaikaa puhumiseen täydellä latauksella 12-14 tuntia...

Rovaniemi-Kemi tien laidat olivat satumetsänä. Tieolosuhteet Hakkakaseille suurimmaksi osaksi sulan tien ansiosta hyvät.

Joulun viettoon Santalan "vanhukset" matkaavat pojan perheen luokse Rovaniemen Tapionkylään. Sinne kerääntyvät myös toisen lapsemme perheen jäsenet, joten perinteinen perhejoulu on toteutumassa, kuten varmasti monen muunkin perheen kohdalla Suomessa. 

Laitan tähän loppuun hyvän joulun toivotukset kaikille Hakkablogin lukijoille. Lapin talvitunnelmia kuvatkoon kotitunturimme Karhutunturin talvinen kuva, jonka vaimoni näppäsi muutama vuosi sitten kaamosajan pakkasella tammi-helmikuussa, joka aika vielä tältä talvelta on edessä.

Rauhallista Joulua!

Turvallista ja kiireetöntä matkaa!