Uusimmat blogijulkaisut

Lapin kaljamakelit ohi toistaiseksi.

Vanhan sanonnan mukaiset Kaisan kaljamat vietettiin 25.11. sananmukaisissa keliolosuhteissa täällä ainakin Koillis-Lapissa. Keskinen Lappi ja Kemin seutu ovat olleet viime ajat lumettomina. Päiväreissulla  eilen Kaisanpäivän jälkeisenä päivänä Naruskalta Rovaniemelle ja takaisin ehti taas näkemään koko kelikirjon jäisestä ja lumisesta ajoradasta puolisulaan, suolattuun ja Rovaniemellä lopulta sulaan.

Tuulilasin pesunesteelle oli käyttöä reippaanlaisesti varsinkin Rovaniemen puolella. Tämähän raparoiskeessa ajelu ei etelämpänä ole mikään uutinen, koska siihen siellä varmaankin saa näinä aikoina tottua.

Yhdessä yössä kaikki kuitenkin muuttua voi. Kaljamakelit tuntuvat kerralla pois pyyhkäistyltä niin mielistä kuin maanteiltäkin, kun tänä aamuna Naruskalla herättiin -17 asteen pakkasessa. Jos tämä ei tuhat kertaa mukavampi keli ole kaljamakeleihin verrattuna, niin sata kertaa kuitenkin.

Eikös ne säätieteilijät ennakoineet lunta ja pakkasenpoikasta sinne eteläisempiinkin osiin Suomea, joten nyt saatatte talven makuun päästä tutustumaan kunnolla sielläkin. Lapissa on jo talviajoa harjoiteltu kovin monenkirjavissa keleissä. Pääasiassa niin sanottua helppoa ajokeliä on nähty viimeisen kuukauden aikana vähänlaisesti. Mielummin puhuisin ääriolosuhteista ainakin liukkauden suhteen.

Kelien humpaaminen saisi olla nyt ohi. Kunnon talviolosuhdetta se olla pitää, niin isompia hätiä ei kunnollisilla renkailla ja rauhallisella ajoasenteella ole. Toivottavasti saatte samanlaisia postikorttimaisemia lumen myötä muuallekin samalla tavoin kuin Naruskalla nyt on...