Uusimmat blogijulkaisut

Lapin ensimmäinen talvi.

Pitkä välikkö pääsi lipsahtamaan tänne kirjoittelussa. Puolustukseksi voinee tarjota sellaista, että vähänlaisesti on viimeisen seitsemän viikon aikana Ukan tarvinnut autoilla, kun on ollut majoituspuolella pikku syysryysis. Leirikoululaisista metsästäjiin ja kaikkea siltä väliltä.

Yksi kevyt näyte talvesta saatiin puolisentoista viikkoa sitten. Tietenkin hankala keli sattui juuri sille välipäivälle, kun piti käydä tukkutäydennysreissulla Rovaniemellä. Rengasongelmaa huonohko keli ei päässyt aiheuttamaan, eikä talvi yllättämään, koska Ukan Lexuksessa on kitkat alla olleet yhtäjaksoisesti siitä lähtien, kun auto taloon tuli.

Rämpsykeliä riitti tuona päivänä Naruskalta koko kahdensadan kilometrin matkalle suuntaansa. Naruskalla ei lunta ollut maassa kolmea senttiä enempää, mutta Kemijärveltä lumi alkoi lisääntymään niin, että Rovaniemellä sitä oli jo hulppeat 20 senttiä. Se on talvikeliä kertalaakista se.

Lehtipuut kun olivat vielä lehdessä, aiheutti lumi niille surullisen näköisen ilmeen. Raskas lumi teki myös puuvahinkoja, koska kaikkien puiden rungot eivät painoa kestäneet. Tielle asti eivät puut kuitenkaan kaatuilleet.

Lumiolosuhdetta ei Lapin teille tästä pikatalvesta kuitenkaan riittänyt kuin pariksi päiväksi. Sen jälkeen lumisateet ovat toistaiseksi pysytelleet poissa, eikä talven merkkejä olla saatu kuin yöpakkasten muodossa. Vallitsevana kelinä on varsinkin aamuisin ollut useana päivänä sumu, joka on haitannut näkyvyyttä välillä vuorokauden ympäri.

Kummastakin luonnonilmiöstä on Ukalla muutama kuva olemassa, mutta näyttää siltä täällä Hakkablogin puolella, ettei kuvien lataamisessa ole tapahtunut muutosta, vaikka kirjoitustauko on kestänyt kuukauden. Jotain gatewayherjaa tulee ruudulle, kun kuvamateriaalia yrittelee ladata. Kokeillaanpas myöhemmin.

Mummelin Subaruun taitaa Ukan vaihtamana lähipäivinä heilahtaa talvirattaat, koska kuluvan viikon loppupuolen ennusteissa näyttäisi lunta olevan Lappiin luvassa. Eikäpä sama taida kaukana olla muuallekin Suomeen.

Seurailkaapa ennusteita ja ennakoikaa. Turvallisia kilometrejä!