Uusimmat blogijulkaisut

Läpi tuulen ja tuiskun nanot apuna tuulilasilla.

Tiistainen Lapin yli lännestä itään kulkenut kova lumipyry ei estänyt Rovaniemellä käyntiä Naruskalta, vaikka kelistä kiitettävästi etukäteen varoiteltiinkin. Oli sen verran pitkä kaupunkikauppalista ja parturiennakkotilauksia sun muuta, joten eikun väljällä aikataululla liikenteeseen. Startti aamuseitsemän kantturoissa, koska Rovaniemellä piti olla yhdentoista silmässä.

Kaksi pimeää vastakkain kun on täällä vallitsevana näin kaamoksen aikoina, tapahtuivat sekä meno- että paluumatka pimeässä. Lumi auttaa hyvien valojen kanssa matkantekoa, koska tienpinnat ovat valkoiset lumipolanteesta ja tien laidat ovat puhtaan valkoisen lumen peitossa.

Lumituisku alkoi menomatkalla vasta Kemijärven ja Rovaniemen puolivälissä. Eipä se hienojakoinen lumisade alkuvaiheessaan matkantekoa liioin haitannut, eikä lumi ehtinyt kinostua tai muutenkaan haitata matkantekoa kuin lumipölyn muodossa.

Paluumatka oli menoa haastavammissa oloissa. Lunta tuli tosi sakeasti ja tuuli vihmoi pöllytellen lunta sinne ja tänne. Aukeammille paikoille alkoi kerryttämään ikäviä lumikielekkeitä, joiden yli ajaminen vastaantulijoiden ollessa samalla kohdalla edellytti vauhdin pois ottamista hyvissä ajoin, ettei kinos imaise autoa tien laitaa kohti.

Lexuksen tuulilasi on muutama viikko sitten saanut nanokäsittelyn. Rovaniemellä tuulilasi oli pyyhkijöillä helposti pidettävissä puhtaana, koska sulanut lumi ei takertele lasin pinnalle. Harmitti hiukan, ettei tullut alkutalvesta käsiteltyä myös muita auton ikkunoita, koska jos ne olisivat käyttäytyneet tuulilasin tapaan, niin vähemmällä ikkunoiden putsaamisella olisi kaupungilla päässyt, kun parkkipaikalta toiselle ja kolmannelle siirtymisiä oli tehtävä.

Lumituisku toi paluumatkalla lisävaloille lunta sen verran tiuhaan tahtiin, että lamppujen lämpö ei riittänyt pitämään lamppujen lasipintoja puhtaina. Lasien laidoille kertyi valokiilaa haittaavaa lunta ja jäätä, jota piti pariin kertaan parkkipaikoilla poistella. Siihenkin kohteeseen täytynee kokeilla vastaisen varalle nanokäsittelyä, joka saattaisi auttaa.

 P.S. Tämä juttu meni jo kertaalleen valmiiksi kirjoitettuna julkaisuun ja se näkyikin siellä koekatselussa. Tänä aamuna huomasin vuorostaan, että taas on häipynyt johonkin bittiavaruuteen ja tekopuolellakaan ei viimeisiä kirjoitettuja kappaleita ja kuvia ollut...

Voisiko ylläpito ohjeistaa, toivoo ainakin

Naruskan Ukka