Kirjoittaja Matti Morri
Sijainti: Nokia
Uusimmat blogijulkaisut

Laadukas kesärengas on syyskelien kingi

Moni ei tule ajatelleeksi, että kesärengas ei ole koskaan vain yhden vuodenajan tuote. Olosuhteissa, joissa elämme, on kesärenkaan toimittava turvallisesti ja luotettavasti aina alkukevään aamupakkasista loppusyksyn räntäsateisiin.

Suomen syksy tietää pimeneviä iltoja ja vesisateita. Syksyllä sää voi olla lämmin mutta usein epävakainen ja sateet tulevat usein kuuroina, jolloin vettä tulee jopa kaatamalla. Tiestö voi olla paikoin kovinkin uraista ja sadekuuron yllättäessä auto saattaa lähteä vesiliirtoon hyvinkin salakavalasti, etenkin jos ajoväylällä ja urissa on runsaasti vettä. Huonoissa ajo-olosuhteissa renkaan kunto korostuu.

Turvaa joka sesonkiin

Moni ajaa kesärenkaansa syksyllä mahdollisimman loppuun ja siirtää uusien hankintaa keväälle.

Ajatus on ymmärrettävä – tarkoitus on säästää ajamalla vielä syksy kuluneilla kesärenkailla ja vaihtaa ne uuteen vasta seuraavassa sesongissa. Syksyllä useat rengasliikkeet kuitenkin myyvät kesätuotteita huomattavilla alennuksilla, joten mahdollinen rahansäästö kesärengashankinnassa on todennäköisempää kuin kevätsesongissa.

Kesärenkaan on toimittava luotettavasti myös syksyllä. Märällä ja loskaisella kelillä renkaan kunnolla on suuri merkitys. Hyväkuntoinen rengas toimii luotettavasti säällä kuin säällä, mutta kuluneella renkaalla ajettaessa vesiliirron riski kasvaa. Koska kuluneessa renkaassa ei ole jäljellä tarpeeksi urasyvyyttä, johon renkaan ja tien väliin jäävä vesi voisi varastoitua, se ei kykene ohjaamaan vettä sivuille ja pois renkaan alta.

Uuden kesärenkaan urasyvyys on noin kahdeksan millimetriä. Suositeltavaa on vaihtaa renkaat, kun urasyvyys lähestyy neljää millimetriä. Jos urasyvyys menee vielä sen alle, renkaan vesiliirto-ominaisuudet heikentyvät merkittävästi.

Myös talvirenkaiden kunto on syytä tarkastaa ennen sesongin alkua. Jos ensilumien jo sataessa taivaalta huomaa olevansa uusien nastojen tai kitkojen tarpeessa, on jo myöhässä. Asioimalla rengasliikkeessä jo syksyllä voi välttää ruuhkat ja varmistaa että omaan autoon sopiva malli on saatavilla.

Muista myös kakkosauto

Monesta perheestä löytyy niin kutsuttu kauppakassi, jolla ajetaan lasten harrastuksiin tai hoidetaan kauppa-asioita. Edullisemman kakkosauton renkaat jätetään usein vähemmälle huomiolle, ja niissä säästetään tietoisesti. Myös kakkosautolla ajettaessa tulisi turvallisuuden olla etusijalla.

Laaturengas valitaan turvallisuussyistä. Renkaan laadun merkitystä ei voi korostaa liikaa, etenkin kun puhutaan Pohjoismaisista tieolosuhteista ja kelivaihteluista. Rengasliikkeessä tärkeimmältä voi tuntua huokea hinta, mutta kannattaa ennemmin satsata ajoturvallisuuteen ja mielenrauhaan ostamalla pohjoisiin oloihin suunnitellut laadukkaat renkaat.

Rengaskaupan yleistyminen verkossa on saanut monet myös miettimään renkaiden hankkimista Keski-Euroopasta. Vaara piilee, että erehtyy valitsemaan laadukkaat, mutta keskieurooppalaisiin oloihin suunnitellut renkaat. Näissä ei välttämättä ole sinänsä mitään vikaa: niitä ei vain ole tarkoitettu toimimaan samoilla lämpötila-alueilla ja karkeammilla ajoteillä, kuin pohjoismaiseen ilmastoon suunnitellut renkaat. Suomalaiselle kuluttajalle Pohjolan vaativat olosuhteet ovat kuitenkin tavallista arkea ja renkaiden valinnassa se tulisi aina pitää mielessä.

comments powered by Disqus