Kirjoittaja Pasi Aittokumpu
Uusimmat blogijulkaisut

Kun kaikki ongelmat tuntuvat joskus kasautuvan

Joulunpyhien aikaan vanhempieni autosta lakkasi toimimasta sisäilmankierto - lämmityslaitteentuuletin siis meni mykäksi. Sen tiimoilta huomattiin, että tuo laite on olennainen osa pitämään talviaikana ikkunat sulina ja näin ollen lisäämään näkyvyyttä ja tämä on suoraan verrannollinen ajoturvallisuuteen. Kylmällä ilmalla uloshengitysilma tiivistyy auton tuulilasin (ja muiden lasien) sisäpuolelle ja jäätyy siihen välittömästi ja se vaikeuttaa olennaisesti näkemistä ja sitä kautta autolla ajamista. Lisäksi kun autoon ei tule lämmintä ilmaa ja on paljon pakkasta se aikaansaa kylmänväristyksiä ja vähentää ajomukavuutta.

Onneksi varaosa autoon saatiin suhteellisen nopeasti joulunpyhistä huolimatta (se tosin tuotettiin lentokoneella Ruotsista, koska oikeanlaista osaa ei ollut kuulemma Suomessa) ja se saatiin eilen asennetuksi autoon ja auto saatiin takaisin ajoon. Onnistui se siis allekirjoittaneelta insinööriltä, vaikka en autoinsinööri olekkaan! Haasteena tässä tosin oli se, että autonhuoltoliike, jossa yleensä nämä autolle tehtävät asiat meidän perheessämme hoidetaan, on kiinni vielä runsaan viikon, joten asia päätettiin hoitaa itse. Tähän taas aiheutti oman haasteensa oma kokemattomuuteni ja se noin 20 asteen pakkanen kun taivasalla tuota vian tutkimista ennen joulua aloin suorittamaan. Onneksi asia saatiin hoidettua kunnialla ja auto siis saatiin jälleen ajoon.

Kuten mainitsin otsikossakin, että "

...kaikki ongelmat tuntuvat joskus kasautuvan...

", niin tarkoitin sitä ja selventääkseni kantaani kerron joulunpyhistäni lisää.

Anopin auto teki myös "tenän" juuri ennen joulua ja hyytyi pakkasella liikenteeseen ja lisäksi moottorin vikavalo ilmaisi auttamattomasti sitä, että nyt olisi syytä siirtyä ammattilaisen tarkastettavaksi alan liikkeeseen. Ei auttanut muu kuin käyttää "jatkuvuusturvaa" ja hinauttaa anopin auto lähimpään valtuutettuun autonhuoltoliikkeeseen huoltoa varten ja ottaa anopille jouluajoihin vuokra-auto. Vakuutusyhtiön ansiokkaalla toiminnalla (soitettuani siis vakuutusyhtiöön) saatiinkin anopille vuokra-auto jouluksi eli siksi aikaa kun oma auto odotti tutkimista ja korjaamista. Palvelu vakuutusyhtiön asiakaspalvelun ja autonvuokrausfirman sekä hinausfirman kanssa oli sujuvaa ja nopeata - kiitos heille kaikille siitä!

Autonvuokrausfirmaan soittaessani vaatimuksia anopille tulevaan laina-autoon oli esittää kaksi. Automaattiauto (koska anoppi on sellaisella tottunut ajelemaan) ja toisena vaatimuksena oli se, että vuokra-autossa pitää olla Nokian Hakkapeliitta-nastarenkaat alla (Hakkapeliitta 5 tai 7). Onneksi nämä vaatimukset täyttävä auto sattui olemaan vapaana ja se noudettiin anopille käyttöön (automaattiauto, jossa oli alla Hakkapeliitta 5 -nastarenkaat).

Anopin oma-autokin sitten saatiin korjattua ja vikakoodit poistettua ja nyt on vuokra-autokin jo palautettu onnistuneesti. Vaiherikas joululoma takana ja uusia haasteita edessä!

Eli yhteenvetona todettakoon, että vaikka välillä ongelmat tuntuvatkin kasautuvan, niin silti aina välillä onneksemme voimme todeta, että kyllä se aurinko välillä paistaa sinne risukasaankin.

Turvallisia ja ajokilometreja kaikille kanssa-autoilijoille ja käykäähän välillä katsomassa Nokian Renkaiden Talviajokoulun http://www.nokianrenkaat.fi/talviajokoulu -sivuja, jos ette vielä siellä ole käyneet!

comments powered by Disqus