Kirjoittaja Julius Sutinen
Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2
Uusimmat blogijulkaisut

Kulutus kitkarenkailla: how low can you go?

Kuten kerroin, olen kuulemma datahiiri. Tässä hieman dataa koskien kulutusta.

Edelliset talvirenkaat, jotka autossa oli, olivat Hakkapeliitta seiskat. Ne olivat samoilla vanteilla kuin nykyiset kitkarenkaat, olivat samaa kokoa ja myös ne olivat tavalliset renkaat, eli eivät runflatit. Katsoin kulutusseurannasta, että ehdimme ajaa vanhoilla talvirenkailla yhdeksän tankillista, eli noin 9000 km. Keskikulutus näillä tankillisilla oli 6,61 litraa / 100km. Kulutusseuranta tapahtuu todellisten tankattujen litrojen mukaan ja matkamittarin lukeman mukaan.

Matkamittarin muodostama virhe on siis ainoa muuttuva tekijä tässä yhtälössä. Mutta renkaiden ollessa samankokoiset, pitäisi matkamittarin virhe olla näillä kitkarenkailla samaa luokkaa kuin vanhoilla nastarenkaillani.

Niin, siis... edellisten talvirenkaiden keskikulutus oli se kuusi ja puoli litraa suunnilleen sataselle. Viikonloppuna kävimme Pirkanmaalla pienellä reissulla ja samalla sain jotain osviittaa näiden Hakkapeliitta R2:n kulutuksesta. Matkamme pituus oli 430km ja ajotietokone näytti keskikulutukseksi koko matkalle 5,2 litraa / 100km. Se on mielestäni aika vähän, vaikka ottaisi huomioon ajotietokoneen muutaman desin kaunistelut kulutukseen. Kyseessä on kuitenkin nelivetoinen isohko auto.

Huomioitavaa on toki, että keli oli lämmin ja sateinen. En viime talvena vielä näin aikaisin ajellut nastarenkailla, vaan nastarenkailla on ajettu enemmän talvisissa keleissä. Vielä pitää siis tehdä pidempää seurantaa, jotta voi paremmin sanoa mikä se kulutus nyt on. Kulkemani reitit ja matkat ovat hyvin samankaltaisia, eli niissä ei suuria muutoksia ole vuosien välillä, etenkään talvella. Joka päivä töihin, viikottain kauppaan, hieman ystäville käymään, mökillä käymään ja vanhempien luona käymään. Tuttua rutiinia.

Alla vielä kuva tilanteessa, jossa ajetaan moottoritiellä suoraa tieosuutta lievässä myötätuulessa, hetkellinen kulutus on aika sopivan alhainen:

 

p.s. nyt alkaa olla jonkun verran tuntumaa myös siitä miltä rengas tuntuu ajossa, on tullut ajettua moottoritietä, maantietä, hiekkatietä, kaupunkiajoa, jne. tästä asiasta sitten seuraava kirjoitukseni myöhemmin tällä viikolla

comments powered by Disqus