Uusimmat blogijulkaisut

Kuka tekisi tietoiskun turvaväleistä rajoille?

Naruskan Ukka kun lueskeli noita Hakkablogin joulutoivotuksia, niin piti Joulupäivän ratoksi tarttua kynään. Tästä on saatettu puhua jo aikaisemmin, mutta niin pitääkin puhua, koska ongelma on oikea.

Venäläiset, jotka enenevässä määrin ajavat täällä Suomessa, eivät pääsääntöisesti aja meidän ajokulttuurimme mukaisesti. Meilläkin piisaa niitä, jotka roikkuvat formulakisojen tapaan edellä ajavan puskurissa kiinni, mutta venäläisillä tämä on heidän maantapansa.

Tässä Sallassa asia muuttuu teoriasta käytännöksi, koska omaan liikennevirtaamme tulee päivittäin satoja venäläisen ajokulttuurin omaavia kuskeja. Turvaväli on heistä suurimmalle osalle tuntematon käsite. Ja nyt, kun heidän autokantansa on lattaraudoista muuttunut hienoimmiksi länsiautoiksi, on heille ehkä tullut väärä turvallisuudentunne kulkupeleistään. Ja ehkä myös näyttämisen tarvetta, kun suomipojat edelleen ajelevat pääasiassa tavallisilla keski-iältään iäkkäillä pirsseillään.

Ongelma oli taas näkösällä, kun Mummelin kanssa ajelimme joulua edeltävänä perjantaina Keminmaalle ja aatonaattona takaisin. Venäläisautot ohittivat meitä vajaan kymmenkunta kertaa matkan aikana. Ja kaikki ohitukset tapahtuivat niin, että ensin tultiin roikkumaan meitin Subarun peräpuskurista vain muutaman metrin päähän. Tilanteet vaativat edellä ajavaltakin ylimääräsitä tarkkailua. Ja ohitustapahtuma kestää toisen puskurista kauemmin, mitä kestäisi taaempaa kiihdyttämällä. Tehokkaita heikäläisten pirssit ohituksissa toki ovat, mutta äkkikoukkimisessa piilee aina vaara, että ohittaja menettää kiihdytyksissä ja nopeissa omalle kaistalle palaamisissa autonsa hallinnan.

Paluumatkalta on ohessa yksi kuva Sallan kirkonkylän ja rajanylityspaikan välistä. Kolmen auton jonossa edellämme oli kaksi venäläistä autoa ja yksi suomalainen.

Siinä ne menivät tiukassa nipussa edessämme. Suomalainen poistui Savukoskentien risteyksessä jonosta pois, kun itänaapurit jatkoivat rajalle. Edelleen näyttivät olevan toisissaan lähes kiinni. Kavereita varmaan...

Venäjänkielisen tietoiskun paikka olisi tässä aivan varmasti. Sen verran täytyy myöntää, ettei Ukka tiedä, vaikka tiedotusta asian ympärillä jo olisikin. Tulokset eivät kuitenkaan vielä näy.

Suomessa turvaväliasia on kohtuullisen hyvin tiedossa. Niitä on aina, jotka eivät ymmärrä välejä noudattaa. Itänaapurin autoilijat ovat toistaiseksi enemmistöltään niitä, joille turvaväli on tuntematon asia.

Liikenneministeriö, tulli, sisäministeriö? Vai rengasvalmistaja? Rengasvalmistaja voisi painattaa esitteen, että paraskaan rengas ei mahdollista liikenteessä ihan kaikkea, vaan asiat ratkotaan ratin ja penkin välissä. Ja fysiikan lait ovat voimassa kaikkialla.

Asia kannataa muistaa Joulun jälkeen erityisesti. Silloin venäläiset täyttävät omalla lomaliikenteellään Suomen tiet.

Hyvää Joulun jatkoa ja Turvallista Uutta Vuotta, toivottavat Mummeli ja Ukka Naruskalta!