Uusimmat blogijulkaisut

Kovat maaliskuun yöpakkaset Lapissa ja Kainuussa.

Onhan tuo ihan talvista säätyyppiä koko Suomessakin, mutta koko maaliskuu on alustaan alkaen ollut varsinkin Lapissa tosi kylmää. Ei talvi tavoittaan mene, sanotaan vanhan kansan sanonnassa. Se taitaa taas kertaalleen pidellä kutinsa.

Helmikuun keskilämpötila kun Naruskalla oli vain kymmenkunta astetta miinuksella, niin maaliskuu on puolivälin krouvia lähestyessään keskilämpötilaltaan noin -17 astetta. Yölämpötilat ovat jatkuvalla syötöllä -25:n ja -35 asteen välillä.

Ukka ehti jo säätelemään ulkona kylmässä tallissa olevan Mummun Subarun lokilämmittimen ja sisätilan lämmittimen olemaan päällä vain tunteroisen ennen ajoon lähtöä. Helmikuussa se piisasi ihan hyvin, mutta maaliskuussa piti kelloja käännellä taas talvisempaan asentoon, eli pariin tuntiin. Sekin aika tuntui eilen aamulla vähältä, kun lähenneltiin -35 astetta.

Eivätköhän kelit normalisoidu, kun tuulet käännähtävät eteläisemmille suunnille. Räystäät eivät vielä ole tippuneet iltapäivinäkään, vaan mittarit pysyttelevät auringonpaisteesta huolimatta kymmenen miinusasteen huitteilla. Se on normaalia kylmempää päivisin jopa täällä.

Ne parin viikon takaiset tien sulamiset ovat maaliskuulta pysytelleet poissa. Ja taitaa lähipäivien ennusteet antaa vielä jatkoaikaa tälle kylmälle jaksolle. Taivalkoskellahan lähenneltiin viime yönä jo neljääkymmentä miinusta. Se on kylmää maaliskuuta se.