Uusimmat blogijulkaisut

Kolme viikkoa soranajoa, 30 kilometriä tietä

Destian soranajajat ovat olleet ahkerina Naruskantiellä viimeiset kolme viikkoa. Kymmeniä ja taas kymmeniä kuormia on kippailtu kylätiellemme mursketta, jota ensin toisen firman miehet yötäpäivää kuukauden murskasivat. Ei se sinällään näinä pula-aikoina ihme ole, että tien korjaaminen on harvinaista herkkua tässä laajuudessa, jonka tiemme nyt osakseen saa. Tekeminen on nimittäin vaatinut työtunnin jos toisenkin monessa eri muodossa.

Ukalle on selvinnyt tienteosta monta uutta ja ihmeellistä asiaa, kun Destian työporukka on asunut Retkeilymajassamme koko urakan ajan. Murskeen laadunvalvonnasta valmiiksi soratieksi on tosi monta työvaihetta ja erilaista konekäsittelyä. Kaikki tietävät nykyisessä Suomessa, että tiet monessa paikassa pääsevät peruskorjauksen puutteessa tosi huonoon kuntoon. Niin oli Naruskantienkin kohdalla.

Destialla on huippukoneet soran kuljettamiseen. Yhdistelmäkuorma-autossa sekä vetoautossa että perävaunussa on omat erilliset kippinsä, joten kuorma soraa tyhjenee ammattimiehiltä tosi ripeällä vauhdilla. Aikaa kuluu kuitenkin vajaan kolmekymmenen kilometrin matkan tekemiseen, kun soran kuljetusmatka montulta pitenee.

Murskeen painuminen ja pakkaantuminen vie oman aikansa. Muutama läheltäpititilanne on mutkaisella tiellä sattunut, kun soramiehet joutuvat ajamaan kippausvaiheessa tien keskellä. Onneksi haavereita ei kuitenkaan ole sattunut. Paikalliset tienkäyttäjät ovat jo oppineet höröstelemään, kun tietä kulkee eeskahtaalle parhaimmillaan puolenkymmentä kasettikuormuria.

Ruskaretkeiläisille ja metsästäjille valmistuu syyssesonkiin hyvä tie, josta kiitos sen tekijöille ja suunnittelijoille. Tähän olisi pyrittävä joka paikassa Suomessa, niin hyvä tulisi!