Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Kolarisumat ykköstiellä, kevätkö syynä?

Ajelin aamulla taas kerran ykköstietä kohti Hesaa, auringon ollessa juuri nousemassa. Yöllä oli käyty nollassa, joten kosteasta tienpinnasta irtosi jatkuvasti rapaa sumuna tuulilasiin. Siis keli, jolloin pyyhkimiä ja pesunestetä tarvittiin aina, kun edessä ajoi joku toinenkin. Mutta sitten kun aurinko alkoi helottaa täydellä keväisellä tehollaan suoraan silmiin, alkoivat ne varsinaiset näkyvyysongelmat. Ei auttanut aurinkolipatkaan, kun aurinko oli vielä niin alhaalla. Ja kipeästi tarvittavat aurinkolasit olivat omassa autossa. Onneksi tässä alla olevassa oli sentään tuore, hyväkuntoinen tuulilasi. Ja luonnollisesti aloin jättää enemmän turvaväliä edellä ajaviin.
Lohjan jälkeen liikenne alkoi kuitenkin äkillisesti hidastaa, ja jarrua sai painaa tosissaan kun jono toppasi. Syy selvisi kohta: vasemmalla kaistalla oli neljän auton ketjukolari. Enkä päässyt montaakaan sataa metriä, kun seuraavat kolme autoa olivat yhdessä nipussa. Ja nekin vasemmalla kaistalla. Onnettomuus lienee ollut tuore, koska edes hälytysajoneuvoja ei vielä ollut paikalla. Mutta surkeita, pelästyneitä ja yllättyneitä kasvoja kyllä näkyi autojen viereillä. Taisipa yksi nuori kuljettajatar itkeäkin kaiteen päällä istuessaan. Päätellen uutisoinnin puutteesta ei onneksi käynyt sen pahemmin, mutta ainekset vakavampaankin oli koossa.
Ja vielä kolmas, kevyempi kolarinippu oli hetkeä ennen kehäkolmosen liittymää. Kun tien pinta oli jo lähes kuiva, selvästi plussalla, en itse keksi muuta syytä kuin tuo sokaiseva aurinko yhdistettynä liikaan kiireeseen.

Eli nyt on todellakin syytä huolehtia siitä näkyvyydestä!
Lasinpesunestettä runsaasti pyttyyn, jottei se lopu kesken.
Uudet pyyhkimen sulat, jos vanhat eivät enää talven jäljiltä pyyhi kunnolla.
Ja tuulilasin puhdistus myös sisäpuolelta. Pimeän talven aikana siihen kertynyttä kalvoa ei edes huomannut.

Sitten vielä se pelivara mukaan matkaan, eikä ajeta ihan toisen takapuskurissa kiinni. Ei edes mootoritiellä, eikä aamukiireessä!
Eikä niitä suvikumejakaan kannata ihan vielä vaihtaa. Tuleva viikonloppu sekä ensi viikon alkupuoli tuovat taas kylmempää säätä tänne eteläisimpäänkin Suomeen. Vasta maaliskuun viimeisen viikon aikana kannattaa taas harkita renkaan vaihtoa.

comments powered by Disqus