Uusimmat blogijulkaisut

Kolaripaikalla Rovaniemellä.

Ajoimme Keminmaalta nelostietä kohti Rovaniemeä tänään, kun tulimme Hirvaalla kolaripaikalle. Kolarin sattumisesta ei montaa minuuttia ollut kulunut. Paikalla oli siihen pysähtyessämme puolenkymmentä autoa pysähtyneenä molemmista suunnista ja onnettomuudessa olleen henkilöauton kuljettaja oli pää asianmukaisesti sidottuna ja puhelimessa autossaan. Apuja oli siis jo ehditty tilaamaan, eivätkä tiellä tilannetta lähempänä hoitavat ihmiset sen enempää viittoilleet apua tarvittavan, joten jatkoimme matkaa purkamalla ruuhkaa, jota taaksemme jo oli ehtinyt kerääntyä parisenkymmentä autoa.

Osapuolina olivat kuvan henkilöauto, linja-auto ja tienpidossa ollut kuorma-auto. Kaikki ajoneuvot olivat törmäyksen jälkeisissä asemissaan tiellä virkavaltaa ja sairaankuljetusta vartoomassa. Tie oli tapahtuman jälkeisissä raivaustöissä lopulta poikki useamman tunnin ja kiertotie oli liikennetiedotteen mukaan järjestetty onnettomuuspaikan ohi.

Nettiuutisoinnin ja omien päätelmiemmekin mukaan tienpidon auto oli ollut puhdistamassa liikennemerkkejä. Tähän autoon oli törmännyt takaa tullut linja-auto, johon vuorostaan vastaan tullut kuvassa oleva punainen henkilöauto. Autojen vaurioista pysty alustavasti päättelemään niiden osuneen vastakkain etukulmistaan. Henkilöauton kuljettajana toiminut mies ja hänen takanaan matkustajana ollut 6 -vuotias lapsi olivat loukkaantuneet. Lapsi oli viety tapahtumapaikalta helikoperikuljetuksella hoidettavaksi Ouluun.

Linja-auton ja meidän tulosuunnastamme tie on suora ja näkyvyys hyvä. Keliolosuhde oli pilvipouta. Tien pinta oli jäinen ja hieman polanteinen, mutta ei tavallisuudesta poikkeavassa talvikunnossaan. Liukkautta ehkä hieman pakkaskeliä enemmän, koska lämpötila oli pakkasella vain parisen astetta. Tienpitäjän pirssissä olivat työvalot päällä ainakin koko sen ajan, mitä auto useamman sadan metrin päästä tulosuunnastamme oli nähtävissä.

Ainekset olivat vielä rajumpaan nokkakolariin, vaikka tässäkin on törmäysvoimaa ollut yllin kyllin. Henkilöauto oli muun muassa menettänyt törmäyspuolen eturenkaansa. Linja-auton vauriotkaan eivät ihan vähäiset olleet.

Siinäpä on taas odotettavissa syyllisyyskysymysten puntarointia, kunhan asia etenee. Onneksi ei tämän hetken tietojen mukaan pahimpia henkilövahinkoja, joita on ollut eittämättä tarjolla.

Olkoon tämä muistutuksena hiihtolomaliikenteestä, jota nyt on muun talviliikenteen lisänä paljonlaisesti täällä Lapin teillä, kuten tietenkin kaikkialla muuallakin. Ennakointia ja varovaisuutta ei liikaa voi tien päällä ollakaan!