Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Koeajossa Hakkapeliitta 8 SUV

SUV talvirenkaat
SUV-kasit isommassa maasturissa

Tulipahan tuossa ajeltua viikonloppu tuollaisella kaksitonnisella avolavamaasturilla, jonka alla oli luonnollisesti Hakkapeliitta 8 nastarenkaat. Mutta koska kyse on järeämmästä kalustosta, oli renkaina SUV-versiot.

Viikonloppu alkoi syksyisessä säässä: kosteaa, ja plussaa. Niinpä huomio kiinnittyi renkaiden hiljaisuuteen. Nastaropinaa ei kuulunut muuta kuin aivan hitaassa ajossa ja jyrkissä käännöksissä. Ja ajokäytös oli mukavaa sekä helppoa kuin kesärenkailla.

Mutta sitten muuttui keli radikaalisti. Kosteat tienpinnat jäätyivät, ja päälle satoi ohut lumikerros. Kävely kotimaisilla talvikengilläkin oli kovin varovaista, niin liukasta siis oli. 

Pito Hakkapeliitoilla oli kuitenkin hämmästyttävää. Olin unohtanut laittaa nelivedon päälle, olihan vielä eilen ollut vesikeli. Silti liikkellelähdöt sujuivat ongelmitta, eikä kaarteissakaan tuntunut epävarmalta. Luistovalo kyllä vilkahteli ääritilanteissa, mutta tuntuma ei silti ollut sen kummempi kuin puolet kevyemmällä henkilöautolla. 

Ja kun kytkin nelivedon päälle, tuli menosta jopa tylsän varmaa. Tämän kokoisen kolossin olisi kuvitelut olevan liikaa jopa Hakkapeliitoille, mutta toisin kävi. Neljän ison tassun tasaamana ei liikkeellelähdöissä ollut luistoa, ja luistovalon sytyttäminen kävi liki mahdottomaksi järkevillä tilannenopeuksilla.

SUV-versio onkin erittäin tervetullut lisäys kasiperheeseen. Nelivedon kanssa kun helposti ulosmitataan fysiikan lait, joka johtaa ainakin lipsuvaan ajoon, jollei peräti ulosajoon. Mutta kasien kanssa voi järkevä kuljettaja ajaa todella raskaallakin maasturilla turvallisen varmasti. Sekä mukavasti ja ilman läpitunkevaa nastamelua, jota arvostaa etenkin täällä etelän vaihtelevilla keleillä.

Nyt meillä on maastureillekin rengas, jonka pito on parempaa kuin hyvillä kengillä. Harmi, kun autoa ei vaan voi pysäköidä suoraan kotioven eteen, vaan joutuu liukastelemaan autolle saakka.

Tutustu Nokian Hakkapeliitta 8 SUV -nastarenkaisiin tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat/nokian-hakkapeliitta-8-suv/

comments powered by Disqus