Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Kireä pakkanen jatkuu

Täällä lounaisessakin Suomessa eletään nyt kireiden pakkasten aikaa. Yöllä käydään liki 20 miinusasteessa, eikä edes päivälläkään aurinko lämmitä ilmaa yli kymmeneen. Ulkoilija pystyy kyllä silti jo tuntemaan tuon voimalaitoksen hehkun lämmittävän voiman poskillaan.
Mutta minkä päivällä lämpeää, jäätyy yöllä. Ja kun lähellä on meri, josta nousee kosteutta, tarkoittaa se kuuraa. Tuo kuvankin maisema vaikuttaa hieman lumiselta, mutta puolet valkeasta aineesta ei kuitenkaan ole lunta, vaan kuuraa.
Lisäksi meillä pakkanen on aina purevampaa kuin sisämaassa, kiitos tuon meren ja jatkuvan tuulen. Ilma tuntuu viidestä kymmeneen astetta kylmemmältä kuin mitä se onkaan.
Ajokelissäkin tuo kuura tuntuu, teitä liukastaen. Vaikka taivaalta ei sataisikaan mitään, ovat päivän aikana puhtaiksi kuluneet kadut taas aamulla liukkaita. Aivan kuin jokainen aamu yllättäisi jälleen uudelleen ne kuljettajat, joilla on kehnompi rengastus. Ja silloin liikenne sujuu tahmaisesti, aivan kuin hidastettuna. Esimerkiksi liikennevaloista ei enää pääsekään kuin pari autoa yksillä vihreillä. Ja tuosta lähiristeyksestä ei tunnu pääsevän ison tien yli lainkaan, jos edessä on auto ilman Hakkapeliitta Kaseja.
Jotkut sääennusteet lupailevat jo ensi viikolle hieman lauhtuvaa, ja ehkä olisi jo parempi saada hieman tavanomaisepi säätila. Kunhan vaan jättäisivät suolaamisen pois, ei se lauhtuminen liukastuta yhtään enempää kuin tämä kuura. Eikä lauhtumisen liukasta kauaa kestä.

comments powered by Disqus