Uusimmat blogijulkaisut

Kevät yrittää Naruskallekin.

Tämä ei enää tunnu todelliselta, kun Matinpäivänä Naruskalla mittarit killottavat parhaimmillaan neljättä astetta plussalla. Joulun maissa oli tämmöinen poikkeus ensi kertaa, eikä se silloinkaan normaalia ollut ihan likikään.

Helmikuu on muutoinkin ollut ennätyslauha, sillä keskilämpötila huitelee miinus viiden asteen paikkeilla, eli reippaat kymmenen astetta normaalista lämpimämpään päin. Ennustuskyvyt eivät tarvitse kaksiset olla, jos vanhat merkit yhtään paikkaansa pitelevät siitä, että kuitti tulee näistä kevään merkeistä vielä. Maaliskuussa nimittäin ottaa yleensä helpon helmikuun takaisin pakkasjaksolla.

Naruskan ja Lapin tiestöllä yleensäkin on se hyvä ominaisuus, että routa pitää tiet jäässä yhden ja kaksikin plussapäivää ennen sulamisen alkamista, ellei aivan älytöntä lämpötilaa ja aurinkoa avuksi tule. Tänään ei paistanut, joten Naruskan soratie pysyteli ensimmäisen plussapäivän täysin kunnossa. Asfalttipätkällä Sallaan olivat tilanteet jo toisenlaiset, eli siellä oli keli liposimmasta päästä.

Käväisin Mummelin Subarun tankkausreissulla Venäjällä ja maitokaupassa Sallassa samoilla kuumila, joten taas pääsi viidenkymmenen kilometrin matkalla suuntaansa kokeilemaan kaikki talven kelit. Hätiä ei ollut mitiä, kun Nokialaiset nastarenkaat ovat nelivedon alla. Ja kiireet pois, kuten täällä maalla tapana on.

Ennuste lupailee Lappiin lauhan jakson jatkumista loppuviikkon asti. Huomenissa on tarkoituksena ajella Keminmaalle Rovaniemen kautta pikku sairaskeikalle, kun tyttärenpoika luopuu nielurisoistaan huomenna, ja Ukka on luvannut mennä päivähoitajaksi pariksi päiväksi. Sopiva keikka, kolmesataa kilometriä sivu, eli muutama poronkusema.

Länteen päin kun täältä itärajalta lähtee, niin pitää olla tuulilasinpesunesteet kunnossa. Ainetta saattaa tarvita huomenissa jo täällä päässä matkaa, mutta Ukallahan on Lasolia kotitarpeiksi, kun tuli luvattua Retkeilymaja yhteistyöhön Lasolpatsaan muodossa, josta joku on saattanut jukisuudessa jo kuullakin. Ukan pihallahan lorisee Laslakki pissaamassa, olipa pakkasta tai lauhaa, kuten Lasolin sivuilta voi käväistä vilkaisemassa.

Alla kuva Laslakista ja tämän päivän maantieolosuhteista, Matinpäivänä 2014 Naruskalla ja Sallan kirkonkylän suunnilla.