Uusimmat blogijulkaisut

Keskiviivaton tie.

Varmaankin liittyy johonkin tieluokitukseen sellainen Ukkaa ihmetyttävä asia, että asfalttipintaiseen maantiehen maalataan vain pientareiden reunaviivat. Keskiviivaa ei maalata lainkaan.

Tällainen pitkä tieosuus löytyy esimerkiksi Sallan Kelloselästä Savukoskelle. Mummu ja Ukka ajavat kyseistä keskiviivatonta tietä 10 kilometrin pätkän Kotalankylästä Kelloselkään. Tällä kympin mutkaisella pätkällä tulee lähes joka kerta siellä ajaessa kaipuu viivoituksesta.

Keskiiivaton tie aiheuttaa sen, että joillain autoilijoilla on selkeitä vaikeuksia hahmottaa kuljettamansa ajoneuvon paikka ajoradalla. Kulkusuunnassa vasemmalle kääntyvät kaarteet ovat pahimpia. Ehkä tahattomastikin jotkut ajautuvat tien keskikohdan väärälle puolelle kaarteissa. Tilanteita syntyy lähes jokaisella kulkukerralla Sallaan ja takaisin ajaessamme. Kuvat ehkä kertovat selkeämmin, mistä kyse on.

Kuvan kuorma-auto oli aikalailla hyvin omalla puolellaan. Se onkin tarpeellista, koska esimerkiksi kahden kuorma-auton kohtaamistilanteessa ei liikoja ylimääräisiä tilaa tällä tiellä ole.

Kaarteissa on näkyvyys monin paikoin rajoitettu. Kohtaamistilanteet ovat näissä mutkissa nopeita, koska tien nopeusrajoitus kapeudesta ja mutkaisuudesta huolimatta on 100 km/h. Kaikkein hölmöimmältä viivattomuus tuntuu siinä, ettei ohittamista keltaisella viivalla kielletä, kun viivoitusta ei ole lainkaan. Hohhoijjaa, kun Ukan järki ei tämmöiselle tilanteelle ihan riitä. Paikallistuntemus tällä tiellä auttaa, mutta tietä varsinkin näin kesäaikana käyttävät myös satunnaiset matkailijat.

Suunnilleen samaa leveyttä edellä kerrotun tiosan kanssa on Kelloselän ja Sallan kirkonkylän välinen tie, joka on pääväylä nykyään Venäjän ja Suomen kansainväliselle rajanylityspaikalle. Onneksi tämä tie on viivoitettu normaalisti, koska sen liikennemäärät nykyisellään ovat suuret. Tämän kesän päällystysremontin jälkeen tie sai hetimiten myös asiallisen viivoituksen.

Tämmöistä selkeää viivoitusta kun saisi joku aikaiseksi Kelloselän ja Savukoskenkin väliselle tielle, niin turvallisuus olisi astetta parempi.

Näin tuumii Ukka, joka ei ole helteiden uuvuttama, koska täällä Naruskalla ei hellerajaa ole tänä suvena rikottu kertaakaan. On vain tullut tingittyä kesäkiireiden vuoksi kertaviikkoisesta kirjoittelutahdista tänne blogiin. Täytyy napata ittiä niskasta kiinni!