Kirjoittaja Matti Morri
Sijainti: Nokia
Uusimmat blogijulkaisut

Kesärenkaat ja niiden testaaminen

Kuten talvirenkaat, myös kesärenkaat kohtaavat elinkaarensa aikana lukuisia haasteita. Kesäolosuhteita on varsinkin pohjolassa monenlaisia. Nokian Renkaat testaa kesärenkaita omalla radalla Nokialla, jossa on hyvät olosuhteet renkaiden eri ominaisuuksien testaamiseen. Nokialla tutkitaan muun muassa renkaiden handling -ominaisuuksia eli sitä, kuinka rengas käyttäytyy kuivalla tai märällä asfalttipinnalla, renkaiden vesiliirto-ominaisuuksia, märkäpitoa, mukavuutta sekä ohiajomelua, eli sitä, kuinka paljon meteliä rengas pitää ulospäin ohi ajettaessa.

Renkaiden testauksessa ei kuitenkaan tyydytä pelkästään radalla ajeluun ja mittaamiseen. Nokian Renkaiden kesärenkaita testataan myös tavallisilla teillä, jotta saataisiin tietoa muun muassa renkaiden ajettavuudesta erilaisilla tienpinnoilla ja kulumaurissa. Erikseen testataan myös huonoilla ja rosoisilla pinnoilla ajamista erillisellä, tarkoitukseen rakennetulla comfort -radalla. Tällöin mitataan esimerkiksi sitä, kuinka erilaiset tienpinnasta johtuvat tärähtelyt ja värähtelyt välittyvät renkaan rakenteesta ohjaamoon.

Korkeiden nopeuksien ajettavuutta eli high speed handlingia ei Suomessa pystytä testaamaan johtuen kotimaisten ratojen pienuudesta. Korkeiden nopeuksien ominaisuuksia testataan erikseen siihen suunnitelluilla ovaaliradoilla muun muassa Saksassa,Espanjassa ja Etelä-Afrikassa. High speed handling -testeissä nopeudet saattavat nousta jopa huimaan 300 kilometriin tunnissa.

Nokian Renkaita testataan laajasti


Nokian Renkaiden kesärenkaat sopivat lähes kaikkiin uusiin ja yleisesti käytettyihin automalleihin. Tämä johtuu siitä, että renkaat suunnitellaan erilaisille malleille sopiviksi ja testataan monipuolisesti erilaisilla automerkeillä ja -malleilla. Testeissä käytetään niin valmistajan omia autoja, leasing-autoja kuin automaahantuojilta lainattuja autoja sen varmistamiseksi, että renkaat sopivat näihin kaikkiin.

Euroopan erilaiset sääolosuhteet eivät aiheuta ongelmia Nokian Renkaille, vaikka etelän ja pohjolan sääolosuhteet kesäkuukausina saattavat erota suurestikin toisistaan. Nokian Renkaiden Hakka-tuoteperhe on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle, kun taas Nokian-tuoteperheestä löytyvät sopivimmat renkaat keski-ja eteläisen Euroopan olosuhteisiin.

Hakka-tuoteperheen renkaat on suunniteltu pohjolan paikoin huonossa kunnossa olevia teitä silmälläpitäen ja vaihtuvat kesäolosuhteet huomioonottaen. Nokian-tuoteperheen renkaiden suunnittelussa on painotettu enemmän lämmönkehitystä sekä korkean nopeuden ajettavuutta (high speed handlingia) , sillä Keski-Euroopan teillä ajetaan huomattavasti lujempaa kuin pohjolassa.

Hakka-tuoteperheen renkaiden mukana tulee niin sanottu Hakka-turva, joka on kehitetty pohjolan karumpia tieolosuhteita silmällä pitäen. Kun autoilija uudet Hakka-renkaat ostaessaan rekisteröityy Hakka Clubiin, hän saa maksimissaan vuoden ajaksi tai kunnes rengas on kulunut 4 milliin asti Hakka-turvan, joka korvaa renkaan veloituksetta uudella, mikäli se vaurioituu tapaturmaisesti. Jos siis esimerkiksi autoilija tulee ajaneeksi kiveen tai kuoppaan ja rengas sen seurauksena menee korjauskelvottomaksi, Hakka-turvan turvin auton alle saa uuden renkaan.

Erilaiset renkaat erilaisiin olosuhteisiin


Hakka-tuoteperheen kesärenkaat:

  • Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä
  • Painotus märkäpidossa, laajemman lämpötila-alueen toimivuudessa, räätälöity karkeammille teille


Nokian-perheen kesärenkaat:

  • Keski- ja Etelä-Eurooppa
  • Painotus korkeiden nopeuksien ajettavuudessa ja lämmönkehityksessä
comments powered by Disqus